DRAGOMIR: E DISCUTABIL CA IN BRAILA AR FI DOAR 137.000 DE PERSOANE CARE TREBUIE SA PLATEASCA TAXA DE SALUBRITATE. SUNT NECESARE VERIFICARI

Primarul Brailei, Marian Dragomir, declara ca deocamdata, operatorii de salubritate de la nivel local fac doar niste “pasi timizi” in ceea ce priveste reciclarea deseurilor si ca mai este mult de facut, in aceasta directie. Dragomir a admite ca este extrem de important sa se actioneze mult mai serios pe linie de reciclare a gunoiului menajer, cu atat mai mult cu cat un act normativ care va fi aplicat de la 1 ianuarie 2017 impune reducerea, de la an la an, cu 15% a cantitatii de deseuri depozitate si stabileste si penalizari, pentru cei care nu respecta acest procent. Edilul sef a explicat ca acest act nomativ este si motivul pentru care brailenii vor plati o taxa de salubritate mai mare cu circa 50% in 2017, fiindca la nivel de municipiu, pana acum, in loc sa scada, a crescut cantitatea de gunoi colectata de la populatie: “Penalizarea era de 80 lei/tona plus TVA, lucru care pana acum a fost amanat de Guvernele existente pana in prezent. Guvernul actual nu a mai amanat din nou aceasta impunere a cresterii sumei pe care o platim pentru gunoi. In conditiile in care in municipiul Braila, anul acesta estimam o crestere substantiala, cu aproximativ 4.000 de tone (a cantitatii de deseuri colctata de la populatie – n.r), suntem in situatia in care pentru anul viitor ni se va aplica aceasta penalizare, prin efectul legii. Ca urmare, suntem obligati sa facem cresterea (taxei de salubritate – n.r.) respectiva. Nu ne face nicio placere, nu avem incotro, trebuie doar sa punem in practica Ordonanta Guvernului”.

Dragomir a fost de acord cu consilierul Dan Paun (ALDE), referitor la faptul ca intre datele oficiale privind populatia municipiului (circa 200.000 persoane – n.r.) si numarul brailenilor inregistrati la SUPAGL ca platitori ai taxei de salubritate (137.006 persoane) este o diferenta cam mare: “Intr-adevar, este un numar discutabil. Exista si un numar de persoane care sunt scutite de la plata acestei taxe pentru salubritate si cred ca pe langa cei care sunt plecati din tara sau care nu domiciliaza aici, trebuie sa intensificam poate un pic mai mult anumite tipuri de verificari, pentru a vedea numarul real si corect al celor care efectiv locuiesc in Braila sau uita sa se declare. Pana atunci, cel mai important lucru pentru noi este sa realizam incasarea intr-un procent cat mai mare, de peste 95%, a taxei, de la cei care figureaza ca si platnici ai taxei de salubritate”.