PAUN: BRAILA ARE CIRCA 200.000 DE LOCUITORI. SUPAGL ZICE CA NUMAI 137.000 DE PERSOANE PRODUC GUNOI

Consilierul municipal Dan Paun (ALDE) a cerut astazi explicatii conducerii Primariei Braila cu privire la modul in care s-a calculat numarul persoanelor din municipiu care produc gunoi si ca atare, care trebuie sa plateasca taxa de salubritate aferenta. Paun nu intelege de ce in municipiul Braila – in care, potrivit datelor oficiale, ar fi inregistrati circa 200.000 de locuitori – calculele Serviciului de Utilitate Publica de Administrare si Gospodarie Locala (SUPAGL), indica faptul ca populatia “declarata si platitoare” ar fi de numai 137.006 persoane.

In plus, Dan Paun a avut unele rezerve si cu privire la majorarea, de la 1 ianuarie 2017, a taxei de salubritate platita de populatie, de la 7,15 lei/persoana/luna, la 11 lei/persoana/luna, valoare calculata pentru o cantitate de gunoi de circa 47.000 tone, estimata a se colecta de la populatie anul viitor: “Nu se specifica urmatorul lucru: faptul ca in principiu, acest proiect vrea sa incurajeze reciclarea. In mod normal, deci, cantitatea la care se face referire, aceasta de 47.000 de tone, ar trebui sa fie in scadere, pentru ca se incurajeaza reciclarea. Nu am vazut nicaieri faptul ca firmele care fac aceasta colectare se ocupa intensiv si de reciclare; ar trebui sa fie luat in calcul si acest lucru.

Mai departe, diferenta de persoane dintre populatia Brailei si cea pentru care se face calculul este destul de mare, zic eu. Noi, practic, facem firmelor de colectare un serviciu, dandu-le banii foarte repede, dar dumnealor nu ne ajuta sa stabilim un numar exact de persoane de la care colecteaza gunoiul si practic aceste 137.000 de persoane platesc pentru 200.000 de persoane. Opinia mea este ca acest calcul ar trebui un pic ajustat.

Tariful nu am nimic impotriva sa creasca, insa trebuie sa se mareasca  consistent volumul de deseuri reciclate”.

In urma votului alesilor locali, a fost aprobat proiectul de vizeaza ajustarea si modificarea tarifelor pentru plata operatorilor serviciului de salubrizare prestat pentru populatie, in anul 2017, astfel incat de luna viitoare, brailenii vor plati o taxa de salubritate de 11 lei/luna/persoana.