PETRACHE: CUM SA IEI DE LA INMH STATISTICILE PRIVIND PRECIPITATIILE, CA SA CALCULEZI TAXA PE APA DE PLOAIE, DACA LA BRAILA N-A PLOUAT?!

Presedintele interimar al PNL Braila, Marian Petrache, a fost amuzat, astazi, sa afle ca brailenii platesc asa numita taxa pe apa de ploaie calculata pe baza unor statistici ale Institutului National de Meteorologie si Hidrologie (INMH), nu pe baza cantitatilor reale de precipitatii care au cazut in municipiu si care au fost preluate de reteaua de canalizare. Petrache – ce este si presedinte al Consiliului Judetean Ilfov – a admis ca si in judetul sau, Ilfov, se plateste apa de ploaie, insa a precizat ca exista localitati in tara in care nu se intampla asta. In opinia liderului liberal, solutia este construirea unei retele separate de cea de canalizare, pentru preluarea apei de ploaie, insa acesta admite ca e vorba de costuri substantiale.

Marian Petrache a izbucnit in ras, cand a aflat ca brailenii platesc taxa pe apa de ploaie si cand n-a plouat deloc: “Nu vreau sa intru in discutia asta, dar mi se pare ceva amuzant… Cum sa iei date statistice, cand tu ai un contor care iti masoara cata apa ajunge la Statia de epurare, nu? Daca n-a plouat, cum sa iei de la statistica lucrul asta?! Daca ma intrebati pe mine, e de ras”.

Precizam ca oficiali mai vechi sau mai noi din Primaria Braila au declarat ca de fapt, calculul taxei pe apa de ploaie se face la fel in toata tara, conform unor reglementari elaborate la nivel national si in baza statisticilor INMH. Cat priveste faptul ca unele Consilii locale au aprobat renuntarea la plata taxei pe apa de ploaie, primarul Brailei, Marian Dragomir, a precizat ca asteapta intai sa vada ce opinie are Curtea de Conturi despre aceasta decizie si abia apoi este dispus  sa analizeze o asemenea varianta.  Avand in vedere, insa, ca s-a dovedit ca inspectorii Curtii de Conturi din judete diferite – si chiar din acelasi judet – dau „verdicte” diametral opuse, in spete identice, e greu de presupus ca edilul sef va avea incredere in decizia Curtii de Conturi din localitatile in care s-a renuntat la plata taxei pe apa de ploaie.