TUDOSE: VREM LEGI CLARE, FARA NORME DE APLICARE. ACUM, LA O LEGE DE 30 DE PAGINI, NORMELE DE APLICARE AU 1000 DE PAGINI

Deputatul PSD de Braila Mihai Tudose declara ca partidul sau propune renuntarea la ideea emiterii asa-numitelor “norme de aplicare a legii”. Mai exact, spune Tudose, se doreste elaborarea unor legi clare, care sa nu mai aiba nevoie de norme de aplicare si nici sa nu mai lase loc la interpretare.

Deputatul PSD a explicat ca unele dintre legile din Romania au 15-30 de pagini, iar normele de aplicare a acestora au circa 1.000 de pagini, ceea ce este nu este in regula. In plus, spune Tudose, uneori, normele de aplicare apar la mult timp dupa aprobarea legilor, ceea ce le blocheaza cu lunile: „Orice lege data de Parlament, pleaca de la Parlament cu 15 – 30 de pagini si intr-o luna ii mai <<cresc>> inca 1.000 de pagini, legislatie secundara si tertiara, facuta de niste functionari care asa considera ei ca trebuie sa interpreteze legea respectiva, de multe ori ajungand la a actiona normele impotriva textului de baza. Evident, toata lumea da vina pe legiuitor. Vrem sa dispara aceste norme, legea sa fie clara, cat mai concisa, fara <<se poate>>, <<si/sau>>. Alb sau negru, pe lege si atunci si organele de control pot sa isi faca treaba”.

Pe de alta parte, deputatul PSD a mai vorbit despre o alta propunere a partidului sau: pe site-ul Guvernului sa fie afisata o lista care sa cuprinda toate taxele pe care le au de platit cetatenii, astfel incat acestia sa stie clar ce trebuie sa faca, atunci cand isi deschid o afacere: „Chiar pe site-ul Guvernului sa gasim toate taxele posibile, in nomenclator, fiindca azi, in Romania, n-am reusit sa aflam – de jumatate de an ne chinuim -, sa facem un inventar a tot ceea ce inseamna taxe. Si toti acuza: «Domnule, cand stam linistiti si zicem ca le-am platit pe toate, apare un baiat cu un chitantier care spune ca n-am platit taxa pentru Luna plina». Daca taxa aia pentru Luna plina este pe site-ul respectiv, omul poate sa identifice clar acolo, ce tip de activitate are, unde ma incadrez pe grila aceea, mi le-am platit frumos cu cardul si am inchis subiectul”.