ASTAZI, BIBLIOTECA JUDETEANA – LANSAREA CARTII „SOPHOCLES RASTY-PETZALIS – FARMACIST SI OM DE CULTURA – POVESTEA FAMILIEI”

Astazi, la ora 15:00, la Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” va avea lansarea cartii „Sophocles Rasty-Petzalis – farmacist si om de cultura – Povestea familiei”, semnata de Emilia Rasty-Petzalis. Volumul este prezentat de scriitorul Viorel Coman, farmacistul Ion Bobaru si profesorul Gratiela Constanda.

Invitati speciali din partea autoarei sunt: Paul-Nicolae Petrovan, prefectul Capitalei si membri ai comunitatii grecesti din Braila.

In cadrul evenimentului, Ansamblul „Parnassos” al Comunitatii Elene Braila va oferi un program artistic de dansuri traditionale grecesti.

Farmacistul Sophocles Rasty-Petzalis (1834-1894) s-a nascut la Atena, unde a urmat cursurile Facultatii de Farmacie, obtinand diploma de spiter in anul 1857. Sophocles Rasty-Petzalis a deschis in anul 1864 a patra farmacie din Braila, devenita, in 1875, Farmacia Regala. Din 1883, Farmacia Regala functioneaza in imobilul din str. Regala nr. 4 (actual str. Mihai Eminescu nr. 2).

Sophocles Rasty-Petzalis a participat activ la o serie de activitati cultural-stiintifice, cum sunt deschiderea si functionarea unei biblioteci si a unui muzeu stiintific in orasul Braila (actual Muzeul „Carol I” si Biblioteca Judeteana „Panait Istrati”). El a organizat si viata muzicala a orasului Braila, fiind membru fondator si presedinte al Societatilor Filarmonice „Musa”, infiintata in 1880, si „Lyra”, infiintata in 1883. Pe parcursul vietii, atat pentru activitatea cultural-artistica, pentru cea profesionala, precum si pentru alte merite, Sophocles Rasty-Petzalis a primit decoratii si distinctii din partea Greciei, Frantei, Romaniei si Italiei.