24 FEBRUARIE – 7 MARTIE, BIBLIOTECA „PANAIT ISTRATI”: „GIGANTI AI LITERATURII UNIVERSALE : VICTOR HUGO SI CARLO GOLDONI”

In perioada 24 februarie – 7 martie 2017, Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” Braila gazduieste expozitia documentara „Giganti ai literaturii universale: Victor Hugo si Carlo Goldoni”, care marcheaza 215 ani de la nasterea scriitorului francez Victor Hugo si 310 ani de la nasterea dramaturgului italian Carlo Goldoni.
Lider necontestat al romantismului francez, Victor Hugo si-a exercitat influenta in toate genurile existente: poezie, drama, fictiune, critica literara, eseuri politice si religioase. Fiind mai mult un fenomen, decat o figura literara conventionala, Hugo, pe tot parcursul vietii sale, a intruchipat istoria si spiritul Frantei, in cea mai mare parte a secolului al XIX-lea.
Pe de alta parte, itinerariul cultural si artistic al lui Carlo Goldoni este marcat pe de-a-ntregul de vocatia teatrala. De-a lungul activitatii sale literare, „poetul comic” venetian urmareste visul de a realiza o relatie intre dimensiunea „lumii” si experienta „teatrului „.
Goldoni a reformat comedia, inlaturand mastile traditionale, miraculosul, declamatia si punand accentul pe personaje si pe explorarea caracterelor acestora. Teatrul sau se remarca prin forta evocarilor, verva satirica, umor si optimism robust.