CLM A ALOCAT IN ACEST AN 1.000.000 LEI PENTRU FUNCTIONAREA CRESELOR DIN MUNICIPIU

Consiliul Local Municipal Braila a stabilit costul mediu de intretinere pentru copiii care fecventeaza cresa in anul 2017, valoarea acestuia fiind de 633,99 lei/copil/luna.

Potrivit legislatiei in vigoare, finantarea cheltuielilor pe care le presupun organizarea si functionarea creselor din sistemul public se realizeaza din urmatoarele surse: * bugetul Consiliului Local; * sume defalcate din unele venituri de la bugetul de stat; * contributii lunare ale parintilor/ reprezentantilor legali; * donatii; *sponsorizari; *alte surse legal constituite.

Ca atare, parintii/reprezentantii legali ai micutilor au obligatia sa plateasca o contributie lunara de intretinere, pentru fiecare copil inscris la cresa. Contributia lunara se calculeaza in baza costului mediu lunar de intretinere, care, la randul sau, se stabileste in functie de cheltuielile de intretinere si gospodarire, cele necesare pentru obiecte de inventar, echipament si cazarmament, materiale igienico-sanitare, etc.

In cursul anului trecut, au fost cuprinsi in cele 3 crese din municipiu 133 copii. Pe anul in curs, luandu-se in considerare acelasi numar de copii, a fost alocata de la bugetul municipal suma de 1 milion lei, pentru crese.

In ceea ce priveste valoarea contributiei parintilor, aceasta este stabilita in cote procentuale si nu poate depasi 20% din costul mediu lunar de intretinere.

Mai exact, in municipiul Braila, in cazul parintilor care au un venit mediu brut lunar cumulat intre 225-699 lei/parinte: * daca acestia au un singur copil la cresa, contributia este de 10% din costul mediu lunar de intretinere; * daca au 2 sau mai multi copii la cresa, contributia este de 5% din costul mediu lunar de intretinere, pentru fiecare dintre acestia. In cazul parintilor care au un venit mediu brut lunar cumulat de peste 700 lei/parinte: * daca acestia au un singur copil la cresa, contributia este de 20% din costul mediu lunar de intretinere; * daca au 2 sau mai multi copii la cresa, contributia este de 10% din costul mediu lunar de intretinere, pentru fiecare dintre acestia.