DE ACUM INAINTE, FIRMELE SI ASOCIATIILE DE PROPRIETARI DIN BRAILA SUNT OBLIGATE SA APELEZE LA SUPAGL PENTRU DEZINSECTIE, DEZINFECTIE SAU DERATIZARE

Consiliul Local Municipal a aprobat astazi regulamentul de lucru in ceea ce priveste activitatile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare (DDD) pe raza orasului Braila. Serviciul de Utilitate Publica de Administrare si Gospodarire Locala (SUPAGL) a primit in administrare si gestiune directa activitatile DDD, pe considerentul ca dezinsectia, dezinfectia si deratizarea fac parte din activitatile de tin de salubritate. Ca atare, SUPAGL va prezenta CLM, spre aprobare, o strategie de dezvoltare si functionare a activitatii DDD, precum si planul de actiune de combatere a “vectorilor” (acesta este termenul generic folosit in legislatia in vigoare).

Aspectul care a atras insa atentia alesilor locali a fost un amendament facut de viceprimarul Doinita Ciocan la textul initial al proiectul de hotarare, completarea vizand faptul ca SUPAGL trebuie sa detina exclusivitatea activitatii DDD pe raza municipiului, cu cateva mici exceptii. Cu alte cuvinte, de acum inainte, in afara anumitor firme private care se afla sub incienta altor legi, mai stricte, din acest punct de vedere, restul brailenilor, inclusiv asociatiile de proprietari, sunt obligati sa apeleze la SUPAGL, daca vor sa faca dezinsectia, dezinfectia sau deratizarea in spatiile pe care le detin in proprietate.

Donita Ciocan a explicat ca aceasta completare trebuie facuta, dat fiind ca este o recomandare a Consiliului Concurentei: “Acest serviciu trebuie sa aiba exclusivitatea prestarii serviciului de dezinsectie, dezinfectie, deratizare pentru toti utilizatorii de pe raza municipiului Braila, cu exceptia persoanelor, respectiv persoanelor juridice care sunt obligate de alte reguli incidente activitatii lor, sa respecte in cadrul spatiilor proprii, private, reguli de igiena si sanatate publica mai stricte decat cele ale spatiilor publice, si pot apela in mod liber la serviciile DDD furnizate de piata. In cazul in care persoanele respective opteaza pentru serviciile DDD ale altui operator decat operatorul desemnat de UAT, operatorul respectiv, autorizat, de altfel, trebuie sa respecte prevederile Programului unitar de actiune de combatere a vectorilor –  este denumirea exacta a programului pe care il vom aproba si noi – al unitatii administrativ teritorale Braila, in ceea ce priveste calitatea serviciilor DDD”.

Amendamentul a fost aprobat.

Precizam ca in cazul asociatiilor de proprietari, exista obligativitatea de a se apela la serviciile SUPAGL pentru serviciile DDD numai cand este vorba de a se face dezinsectie/dezinfectie/deratizare in intreg blocul, nu pentru apartamente individuale, unde proprietarii pot rezolva problema pe cont propriu, daca doresc. Pe de alta parte, daca simplul cetatean doreste sa faca activitati DDD pe proprietatea sa cu o echipa specializata, va fi si el obligat sa apeleze la SUPAGL.

Revenim cu mai multe detalii despre discutiile pe aceasta tema in CLM, in articole separate.