TRIF: MONOPOLUL SUPAGL IN DOMENIUL SERVICIILOR DE DEZINSECTIE, DEZINFECTIE SI DERATIZARE NU VA INSEMNA CRESTEREA EXPONENTIALA A COSTURILOR

“Nu va temeti ca situatia de monopol a SUPAGL in domeniul serviciilor de dezinsectie, dezinfectie si deratizare va insemna cresterea exponentiala a costurilor, chiar daca nu e regim concurential!” – este declaratia facuta astazi in plenul Consiliului Local Municipal Braila, de consultantul Viorel Trif. Consilierii au primit lamuriri de la Viorel Trif, specialist in domeniu, cu privire la necesitatea si oportunitatea aprobarii regulamentului in baza caruia se vor desfasura activitatile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare (DDD) pe raza orasului.

Acesta a explicat alesilor locali ca potrivit legislatiei actuale, este obligatoriu ca serviciul respectiv sa fie realizat de un operator care are o relatie directa cu Consiliul Local, adica are un contract de delegare a gestiunii: “De aici vine si caracterul de exclusivitate, pentru ca eu, Consiliu Local, stabilesc cine presteaza un serviciu de interes general, ori in gestiune directa, ori in gestiune delegata.

In ceea ce priveste tarifele, pentru ca au fost aduse in discutie, tarifele pe serviciile de utilitati publice sunt de tip <<cost plus>>, ceea ce inseamna ca trebuie acoperit costul si se adauga o mica marja, de 5%, de profit. Sunt norme de fundamentare elaborate de ANRSC, care trebuie sa fie respectate de la A la Z. Deci nu trebuie sa aveti temerea ca aceasta situatie asa-zisa de monopol, prin care un serviciu public presteaza aceasta activitate, va insemna cresterea exponentiala a costurilor, pentru ca nu a fost o concurenta, nu este un regim concurential. Sunt tarife care sunt construite cu respectarea protectiei sociale, a principiului nediscriminarii utilizatorilor si accesibilitatii pentru toti utilizatorii persoane fizice si persoane juridice”.