27 MAI, AERODROMUL AERIAL CLUB – EDITIE ANIVERSARA ’’VADENI FLY-IN’’

Sambata, 27 mai, de la ora 10:00, la aerodromul Aerial Club va avea loc mitingul aviatic „Vadeni Fly-In” (daca vor fi conditii meteo necorespunzatoare, acesta se va desfasura duminica, 28 mai). Devenita deja o traditie in sud-estul tarii, manifestarea de la Vadeni a ajuns anul acesta la cea de a X-a editie.

La fel ca si anul trecut, Fortele aeriene romane au confirmat participarea la sarbatoarea zborului de la Galati si Braila. Trei aeronave de lupta MIG 21 Lancer, de la Baza din Fetesti, 3 avioane de antrenament IAR 99 si alte 4 YAK 52, de la Scoala de aplicatie a fortelor aeriene din Bobocu – Buzau, vor incanta publicul prezent la aerodromul Aerial Club. Aeronavele vor evolua atat individual, cat si in formatii, aceasta fiind o ocazie rara pentru spectatorii din zona sa vada in zbor avioanele militare romanesti.

Dupa incheierea momentului oferit de Fortele Aeriene Romane, va fi randul instructorilor si pilotilor de aeronave ultrausoare sa arate ce pot. In timpul demonstratiei de zbor, spectatorii vor putea urmari peste 30 de motoparapante, motodeltaplane si avioane de agrement din toata tara. Vor fi evolutii atat solo, cat si in formatie, in care zburatorii prezenti la Vadeni vor arata publicului cat de spectaculos, dar si cat de sigur este zborul cu aceste aparate.

Din program nu vor lipsi salturile parasutistilor. Dupa ora 14:00, cand motoarele vor fi oprite, spectatorii vor putea sa vada de aproape toate aparatele de zbor prezente la aerodromul dintre Galati si Braila, vor putea sa stea de vorba cu pilotii si vot putea face fotografii, iar cei care vor sa simta „pe pielea lor” magia zborului vor putea sa faca zboruri de agrement in zona. Sarbatoarea aeronautica de la Dunarea de Jos continua si duminica, pentru cei care nu au reusit sa zboare sambata.

La editia 2016 „Vadeni Fly-In”, membrii Aeroclubului Aerial au prezentat  rezultatele unui proiect de restaurare derulat impreuna cu Asociatia Pilotilor si Proprietarilor de Aeronave (AOPA Romania) si cu Muzeul National al Aviatiei Romane. Este vorba despre un avion militar de tip IAR 93, care a avut inmatricularea 229 si care arata acum ca abia iesit de pe portile fabricii de avioane de la Craiova.

Anul acesta, membrii Aerial Club Galati si-au asumat restaurarea unei alte aeronave. Este vorba despre un aparat de vanatoare de tip MIG 21, care a apartinut Fortelor Aeriene Romane, avand inmatricularea 508 si care, de acum inainte, va face formatie la aerodromul Vadeni cu IAR-ul 93 229.

Pentru informatii suplimentare : Presedinte Aerial Club Galati, instructor de zbor Albert Malaxa, telefon 0723196944.

(sursa foto – Cristian Deceanu)