BOTEA: DIRECTORUL COLEGIULUI “NICOLAE BALCESCU”, IULIAN DANIELESCU, TREBUIE SUSPENDAT DIN FUNCTIE

Presedintele PMP Braila, Viorel Botea, cere public conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Braila si primarului municipiului suspendarea din functie, respectiv suspendarea contractului administrativ financiar cu directorul Colegiului “Nicolae Balcescu”, prof. Iulian Danielescu (foto).

Botea a explicat ca in luna aprilie, Inalta Curte de Justitie a dat o decizie prin care se stabileste ca profesorii sunt considerati functionari publici, in sensul legii penale. Ca atare, spune liderul PMP, profesorii care sunt  trimisi in judecata – cum este cazul lui Danielescu -, potrivit legii, trebuie suspendati din functiile de conducere pe care le detin: “Domnul Danielescu Iulian, avand in vedere ca este trimis in judecata pentru acte de coruptie, conform Legii functionarului public, nu mai poate sa fie pe o functie de conducere. Mai mult decat atat, contractele manageriale pe care directorii de scoli le au cu primariile sau cu consiliile judetene spun, in mare, urmatorul lucru: ca daca exista suspiciuni privind coruptia, atunci primariile sau consiliile judetene trebuie sa anunte organele competente.

Inspectorul scolar general (Catalin Canciu – n.r) a facut afirmatia urmatoare: ca nu are cum sa-l suspende pe domnul Danielescu, pentru ca acest proces este de 2 ani de zile si ca – foarte grav! – nu poate fi demis nici daca va fi condamnat. O afirmatie care nu arata decat ca dumnealui nu cunoaste legea. Legea functionarului public spune asa: numirea unui director se face conform legii, daca nu are o condamnare definitiva. Deci numirea lui a fost corecta. Insa daca respectiva persoana este trimisa in judecata, atunci se suspenda numirea in functie a acesteia. Mai mult, daca persoana respectiva este condamnata, aceasta este demisa din functie. Asta nu spun eu, ci spune legea”.

Liderul PMP declara ca Iulian Danielescu trebuie suspendat din functia de director pana la finalizarea cercetarilor, dupa care daca acesta va fi condamnat, trebuie demis, iar daca nu va fi condamnat, poate reveni pe functie.

Viorel Botea a mai precizat ca s-a consultat cu specialisti din domeniul juridic care i-au confirmat ca acestea sunt masurile legale ce trebuie luate: “Inspectoratul Scolar trebuie sa-l suspende – repet, nu e demitere, pentru ca noi mergem pe nevinovatia fiecarei persoane -, iar primarul trebuie sa-i suspende contractul administrativ financiar, asa se numeste”.

Explicatii suplimentare date de Viorel Botea pe aceasta tema, aici: