21 IUNIE, BIBLIOTECA JUDETEANA „PANAIT ISTRATI” – PROIECTIA DOCUMENTARULUI „CEATA PESTE RAU”

Miercuri, 21 iunie, la ora 19:30, la Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” va fi proiectat filmul „ Ceata peste rau”, realizat de Robert Kirchoff sub marca KineDok.

“Asemeni cetii ce apare si dispare, la fel de silentios, deasupra unui rau, viata fiecarui om este la fel de trecatoare, iar aceasta particularitate se aplica cu atat mai mult in cazul artistilor. Efemeritatea faimei lor este principalul subiect al acestui documentar si ofera o incursiune in viata a trei cantareti de jazz ce inainteaza in varsta: trompetistul Laco Deczi, saxofonistul Ľubomir Tamaskovic si contrabasistul Jan Jankeje, toti trei fugind in Vest din Cehoslovacia ocupata de sovietici, unde au stralucit alaturi de cei mai ilustri muzicieni ai lumii. Starea de spirit melancolica a filmului, ce capteaza ultimile ramasite ale faimei inainte de a se rispi, se reflecta in ritmul relaxat si introspectiv al naratiunii”, se arata intr-un comunicat de presa.

Evenimentul este organziat de Asociatia One World Romania, Asociatia COLORERIA si Biblioteca Judeteana “Panait Istrati”.

Robert Kirchoff (nascut pe 7 mai 1968) este un regizor, producator si scenarist independent din Nitra, Slovacia. Intre 1995-2000 a studiat Regie de Film la Academia de Arte din Bratislava, unde a absolvit in 2000 si in 2006, din nou, ca Art Director. Munca sa se focuseaza pe probleme sociale actuale, pe traumele create de evenimentele istorice din Europa Centrala a secolului 20. El ofera o perspectiva critica asupra situatiei minoritatilor de la marginea societatii in Slovacia post-comunista („Black Word/Calo Lav”), exploreaza identitatea morala si sociala in urma aparitiei capitalismului in fostul bloc sovietic („Hey you, Slovaks”), iar documentarul  „Normalization/Kauza Cervanova” exploreaza crima juridica.

Din 2002 este fondator si CEO al atelier.doc Ltd. , o organizatie de productie independenta, care se bazeaza in principal pe productia de documentare si filme artistice. Din 2003 s-a implicat, de asemenea, ca producator sau co-producator in unele dintre cele mai recunoscute si premiate documentare slovace si cehe. Titlurile includ: „Disease of the Third Power” (regia Zuzana Piussi), „Made in Ash” (regia Iveta Grofova), „Obscurantist and his lineage” (regia Karel Vachek). A co-produs de asemenea si documentarul „Blind Love” (regia Juraj Lehotsky), premiat cu premiul CICAE la Cannes, in anul 2008.