DANAILA: LEGEA PERMITE PRIMARIEI SA FACA EXPERTIZE CONTABILE PENTRU ASOCIATIILE DE PROPRIETARI, DACA SE ALOCA BANI IN BUGET, IN ACEST SENS

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, spune ca nu este firesc ca primarul Marian Dragomir (PSD) sa refuze sa se implice in ajutarea asociatiilor de proprietari din municipiu, atat timp cat legea ii permite si chiar, pe unele aspecte, il obliga sa se implice. Danaila a comentat in acest fel declaratiile recente ale edilului sef, care le recomanda reprezentantilor asociatiilor de proprietari care au reclamatii sa se adreseze Politiei, nu Primariei, fiindca Municipalitatea nu ar avea nicio competenta legala sa se implice in astfel de chestiuni.

Danaila, care a fost viceprimar al municipiului in mandatul trecut si s-a ocupat, printre altele, de asociatiile de proprietari, spune ca realitatea este diferita de cea prezentata de Marian Dragomir. Mai exact, liberalul a explicat astazi ca unele dintre problemele asociatiilor de proprietari intr-adevar, tin de latura penala, insa sunt si multe altele, in care Primaria poate si trebuie sa se implice, potrivit legii: “Cei care vin si sesizeaza, din experienta, pot sa va spun ca sunt oameni care au schimbat conducerea asociatiei, care incearca sa rezolve problemele – si atunci ei trebuie consiliati, pentru ca acesti oameni nu au experienta, iar Primaria, prin departamentul pe care-l are – si prin primarul care trebuie sa se implice mai mult in chestiunea asta, inclusiv sa suplimenteze numarul de inspectori pe care-i are aferenti acestei activitati -, poate sa ofere in primul rand consultata oamenilor.

Oamenii se duc si depun o plangere la Politie, dar viata lor de asociatie nu va fi schimbata cu nimic. Viata lor de asociatie nu va fi pusa in ordine, chestiunile din trecut nu vor fi rezolvate, soldurile la intretinere vor fi preluate gresit. Problema este ca sunt multe asociatii de proprietari care au nevoie de sprijin sa se organizeze, sa-si intocmeasca registrele, fisele de plata la intretinere si registrele contabile.

Ii solicit pe aceasta cale primarului sa se implice mai mult in rezolvarea problemelor asociatiilor de proprietari. Exista un regulament al asociatiilor de proprietari care a fost votat si redactat, dupa consultarea tututor asociatiilor de proprietari; toate cele peste 800 de asociatii au fost chemate la Primarie, cand eram viceprimar, am stat de vorba cu cei care au dat curs invitatiei si si-au exprimat punctele de vedere si aceste puncte de vedere au fost cuprinse in regulamentul care a fost votat de Consiliul Local Municipal. Ceea ce cer eu este sa se puna in aplicare acel regulament”.

Potrivit lui Danaila, regulamentul respectiv contine toate obligatiile Municipalitatii in relatia cu asociatiile de proprietari, insa nu este cunoscut si pus in practica.

Pe de alta parte, presedintele PNL sustine ca Primaria nu este obligata sa asigure expertiza contabila pentru asociatiile de proprietari, insa legea ii permite sa faca acest lucru, daca vrea: “Sunt solicitari la Primarie pentru intocmirea de expertize contabile la nivelul asociatiilor de proprietari, ca sa se constate un prejudiciu pe care ulterior, reprezentantii acelei asociatii sa-l reclame Politiei, dar Primaria a refuzat, desi noi am propus – si eu am propus, cand eram la Primarie – alocarea unei sume prin care sa contractam o firma sau o persoana fizica autorizata, care sa poata face aceste expertize, si atunci Primaria ar putea sa faca aceste expertize. Doar partea de expertiza este o chestiune pe care Primaria poate s-o faca sau poate sa n-o faca, in functie de bani – atat”.

Mai multe detalii pe aceasta tema, aici: