DRAGOMIR: FUNCTIONARII CU SALARII DE 1.500 LEI NU VOR SEMNA FINANTARI DE SUTE DE MII DE LEI PENTRU SPORT, DACA EXISTA RISCUL CA ACESTEA SA FIE CONSIDERATE ILEGALE

Vesti proaste pentru cluburile si echipele din sportul brailean: finantarea  din partea Primariei municipiului, care a fost blocata la inceputul anului, in urma unei dispute cu Curtea de Conturi, pare sa devina din ce in ce mai greu de deblocat. Asta pentru ca acum nu mai este vorba despre o disputa pe ceea ce inseamna finantarea sportului pe anul 2015 – care a fost considerata ilegala de catre inspectorii Curtii de Conturi -, ci mai nou,  a aparut si o disputa privind finantarea pe anul 2016, despre care inspectorii Curtii a afirma ca este tot ilegala.

Primarul Brailei, Marian Dragomir, a explicat astazi ca desi a contestat decizia Curtii de Conturi Braila cu privire la finantarea sportului pe anul 2015, nu a primit nici acum raspuns, iar faptul ca si raportul pentru anul 2016 trage aceleasi concluzii si cere Municipalitatii, din nou, sa recupereze toti banii de la cluburile/echipele beneficiare, complica problema.

Ca atare, edilul sef a precizat ca deocamdata, desi exista bani prevazuti in buget pentru finantarea sportului, Primaria nu va vira niciun leu catre aceste echipe, pana nu se lamureste problema cu deciziile Curtii de Conturi pe 2015 si 2016: “Atunci cand unii angajati ai Primariei municipiului Braila au 1.500 lei salariu net pe luna, iar finantarile catre sport depasesc sume de 10 miliarde lei vechi, cum credeti ca pot semna acei angajati, stiind ca toata viata lor nu vor reusi sa ia din salariu banii care trebuiesc eventual recuperati, asa cum ne spune Curtea de Conturi?

Toata finantarea sportului nu reprezinta doar vina sau asumarea exclusiva a primarului. Toti angajatii Primariei municipiului Braila care semneaza raspund solidar – la fel, la toate institutiile – si nu putem sa impunem unor oameni sa semneze anumite documente. Nici dvs n-ati semna, daca ati fi locul lor”.

Edilul sef a precizat ca nici macar nu se poate judeca, deocamdata, cu Curtea de Conturi, fiindca pentru a deschide actiune in instanta este necesar sa existe un raspuns oficial al institutiei amintite, la contestatia facuta de Municipalitate. Cum acest raspuns n-a venit nici acum, dupa 6 luni de la depunerea constestatiei – desi termenul legal in care trebuie sa se dea un raspuns este de 30 de zile -, Municipalitatea nu poate da in judecata Curtea de Conturi.

„Nu vreau sa ma gandesc ca va incepe campionatul si cluburile din Braila nu vor avea forta necesara sa poata incepe. Ce folos daca noi vom castiga un proces dupa 2 ani de zile si vom putea atunci sa finantam sportul in mod legal, cum spune instanta, daca acele cluburi se vor desfiinta, fiindca noi astazi nu le putem finanta?”, s-a mai intrebat retoric primarul.

Comentariul integral al lui Marian Dragomir pe aceasta tema, aici: