BLOCAJ TOTAL IN FINANTAREA SPORTULUI BRAILEAN: CURTEA DE CONTURI A DECIS CA SI CJ A FINANTAT ILEGAL ACEST DOMENIU SI A CERUT RECUPERAREA BANILOR

Cluburile sportive brailene risca sa intre in faliment, ca urmare a unor decizii controversate ale Curtii de Conturi. Prima care a blocat orice finantare a sportului a fost Primaria municipiului, care n-a mai dat un leu anul acesta, dupa controlul Curtii de Conturi de la finele anului trecut, in urma caruia s-a stabilit ca alocarile de fonduri catre domeniul amintit in anul 2015 au fost nelegale.  Inspectorii veniti in control au mai cerut ca toate sumele alocate sportului in 2015 sa fie recuperate de la beneficiari, iar Primaria a contestat acel raport. Termenul legal pentru a se da un raspuns la contestatie era de 30 de zile, insa nici acum, dupa 6 luni, nu s-a primit acel raspuns.

In plus, auditul Curtii de Conturi aferent anului 2016, la Primaria Braila, a avut aceleasi concluzii: finantare nelegala a sportului, recuperarea sumelor.

In acest context, singurii care au mai alocat bani de la buget anul acesta pentru sportul brailean ramasesera cei de la CJ, insa mai nou, si aceasta sursa a fost „taiata” de Curtea de Conturi. Mai concret, in urma auditului realizat incheiat zilele trecute, inspectorii Curtii de Conturi au stabilit ca si CJ a finantat in mod  nelegal sportul in anul 2016 si trebuie sa recupereze toti banii de la beneficiari.

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, a declarat astazi ca nu mai intelege nimic din ceea ce face Curtea de Conturi (CC), fiindca la Primaria Braila, inspectorii CC spun  ca este ilegal sa se finanteze in baza contractelor de finantare si ar fi legal sa se finanteze pe baza de proiecte (contributii), in timp ce la CJ, au spus, inspectorii aceleiasi CC au spus exact invers: “Daca la Primaria municipiului Braila aceiasi colegi de la Camera de Conturi Braila spuneau ca n-au voie sa faca finantare a sportului pe contract de finantare, noua ne spune ca avem voie sa facem pe contract de finantare si nu avem voie sa dam bani contributii. Nu mai inteleg nimic! Se pare ca lucrurile sunt in alta dimensiune si asteptam cu nerabdare sa vedem ce se mai intampla. Eu chiar sincer, personal nu mai inteleg absolut nimic…”.

Potrivit lui Chiriac, CC a cerut Consiliului Judetean sa se recupereze si cele circa 30 miliarde lei vechi alocate sportului in cursul anului 2016, de la echipele beneficiare.

Seful judetului spune ca va cauta o solutie pentru a nu se bloca total finantarea sportului brailean, insa admite ca in conditiile in care CC zice la Primarie ca e legal ceva si la CJ, ca e legal altceva, nu stie care ar fi solutia legala. In plus, presedintele CJ admite ca  cel mai probabil, functionarii din subordinea sa vor face aceia din Primarie, adica vor refuza sa mai semneze orice fel de finantare pentru sport, de teama ca li se vor imputa sumele respective: “Noi incercam sa gasim o solutie legala, avem bani in buget si suntem hotarati in continuare sa finantam sportul de performanta, dar sa gasim si varianta legala. Vom contesta cu siguranta toate masurile pe care Camera de Conturi Braila ni le-a adus la cunostinta”.