BOTEA A CERUT AZI IN SCRIS CONDUCERII ISJ SA-L DEMITA PE DIRECTORUL COLEGIULUI “NICOLAE BALCESCU”, IULIAN DANIELESCU

Presedintele PMP Braila, profesorul Viorel Botea (foto), a depus astazi la Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) un document prin care cere oficial suspendarea din functie a directorului Colegiului “Nicolae Balcescu”, prof. Iulian Danielescu. De asemenea, Botea i-a inmanat si primarului municipiului, Viorel  Dragomir, un dosar cu documentele in baza carora a facut aceasta solicitare.

Botea – care este profesor de matematica la Colegiul “Balcescu” – a facut un prim demers in acest sens in luna mai a acestui an, cand, in cadrul unei conferinte de presa, a cerut public conducerii ISJ suspendarea din functie a lui Danielescu, iar primarului i-a solicitat suspendarea contractului administrativ financiar cu directorul Colegiului “Nicolae Balcescu”. Liderul PMP isi argumenta la acel moment cererile prin faptul ca in aprilie 2017, Inalta Curte de Justitie a dat o decizie prin care se stabileste ca profesorii sunt considerati functionari publici, in sensul legii penale. Ca atare, spunea Botea, profesorii care sunt  trimisi in judecata – cum este cazul lui Danielescu -, potrivit legii, trebuie suspendati din functiile de conducere pe care le detin: “Domnul Danielescu Iulian, avand in vedere ca este trimis in judecata pentru acte de coruptie, conform Legii functionarului public, nu mai poate sa fie pe o functie de conducere”.

Solicitarile sefului PMP au ramas insa fara efect, fiindca  la timpul respectiv, inspectorul scolar general Catalin Canciu declara ca nu exista motive legale pentru suspendarea lui Danielescu si ca oricum, nu ISJ  poate lua aceasta decizie, ci Consiliul de Administratie al colegiului.

In ceea ce-l priveste, primarul Dragomir spunea – si a spus acelasi lucru si zilele trecute – ca nu are nicio dovada ca directorul Colegiului “Balcescu” ar fi trimis in judecata. Chiar daca este o chestiune de notorietate, chiar daca atat presa locala, cat si cea nationala au scris despre asta, edilul sef sustine ca nu se poate baza pe ce scrie presa, fiindca nu intotdeauna informatiile din ziare sunt adevarate. Nici cand Botea i-a inmanat un dosar care, in opinia liderului PMP, documenta necesitatea suspendarii contractului administrativ financiar cu directorul Colegiului “Nicolae Balcescu”, edilul sef nu a fost convins.

In plus, inca din luna mai, Viorel Botea sustinea ca daca se va dovedi ca Iulian Danielescu trebuia suspendat din functie, toate actele semnate de el din luna aprilie incoace, sunt nule de drept.

Fiindca solicitarile facute public, prin intermediul presei locale, n-au avut succes, Botea a revenit astazi cu o cerere scrisa adresata conducerii ISJ, in care invoca drept argumente decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 8/15 martie 2017, publicata in Monitorul Oficial nr. 290 din 25 aprilie 2017 si Legea nr. 188/1999, actualizata 2017, privind Statutul functionarilor publici.  De asemenea, liderul PMP mai precizeaza ca Iulian Danielescu este trimis in judecata pentru acte de coruptie in Dosarul penal nr. 469/113/2015  inregistrat la Tribunalul Braila si ca institutia care l-a numit in functia de director – adica ISJ BRAILA – este si cea care il suspenda sau demite, conform legii.

Dincolo de argumentele de natura legala, potrivit unor surse, in documentul depus la ISJ Braila, Botea mai invoca si altele, de natura morala. Mai exact, acesta sustine ca faptul ca la conducerea colegiului se afla o persoana trimisa in judecata pentru acte de coruptie ar aduce prejudicii de imagine institutiei amintite. In plus, liderul PMP mai aminteste si de ancheta DIICOT in dosarul penal nr. 2719/121/2017, de la Tribunalul Galati, privind consumul de droguri de catre elevi ai Colegiului “Balcescu”,  ceea ce dupa parerea lui Botea, dovedeste ca Iulian Danielescu nu este un bun manager si nu tine sub control situatia.