CHIRIAC: DA, AM FOST AMENDAT DE INSTANTA. ASTEPT MOTIVAREA HOTARARII, PENTRU A PROMOVA CAILE DE ATAC

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), confirma informatia facuta publica de catre consilierul liberal Ovidiu Nechita, privind faptul ca o instanta a Tribunalului Braila a decis sa-l amendeze si sa-l oblige pe seful judetului  sa plateasca din buzunarul propriu daune pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti – mai exact, pentru faptul ca nu a semnat un contract cu firma de transport Gebamy Impex, cu care CJ se judeca, in urma unei licitatii din 2013. Chiriac nu a dat explicatii pe loc, in sedinta CJ in care a fost prezentata aceasta informatie de catre consilierul liberal, ci a preferat sa o faca dupa cateva zile, cand a avut la indemana toate detaliile de ordin juridic.

Seful judetului spune ca este o situatie juridica mai complicata, legata de o contestatie facuta de firma SC Gebamy Trans Impex SRL impotriva rezultatului de atribuire a traseelor nr. 39 Braila – Gemenele – Constantinesti si nr. 59 Braila – Rimanicelu – Custura. Astfel, Tribunalul Braila a admis actiunea promovata de Gebamy si a cerut CJ Braila sa recalculeze punctajul obtinut la sesiunea de atribuire trasee respectiva. Chiriac a precizat ca CJ nu putea recalcula punctajele, pentru ca potrivit legii, aceasta sarcina ii revine Agentiei pentru Agenda Digitala, care mai apoi instiinteaza CJ care au fost punctajele si care este castigatorul licitatiei. Dupa ce instanta a cerut recalcularea punctajului, CJ a cerut lamuriri si indrumari din partea Agentiei pentru Agenda Digitala, dar si Ministerului Transporturilor  si Ministerului Dezvoltarii Regionale, ca sa stie cum trebuie procedat in acest caz. In final, a fost recalculat punctajul, iar CJ si-a insusit noul punctaj, prin aprobarea unei hotarari.

Numai ca Gebamy voia nu doar sa fie recalculat punctajul, ci si sa-i fie atribuite traseele respective, ceea ce juristii CJ spun ca nu pot face, fiindca decizia instantei ii obliga doar la recalcularea punctajului, nu si la atribuirea traseelor catre Gebamy. Ca atare, Gebamy a mai intentat un proces CJ, cerand atribuirea traseelor  mentionate, iar acesta este pe rol, astfel incat, dupa cum spune presedintele CJ, pana nu se ajunge la pronuntarea unei hotarari judecatoresti, nu se poate rezolva definitiv problema.

Cat priveste amenda ce i-a fost data presedintelui CJ, pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti, Iulian Chiriac sustine ca exista 2 dosare pe rolul Tribunalului Braila:

*un dosar prin care firma amintita a solicitat plata de penalitati in cuantum de 1.000 lei/zi, de la data introducerii actiunii si pana la data punerii in executare a  sentintei in cauza – cerere care a fost respinsa de completul de judecata

* un alt dosar, promovat de aceeasi societate, care vizeaza aceeasi speta si in care s-a solicitat amendarea presedintelui CJ cu o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de intarziere, pentru neexecutarea aceleiasi hotarari judecatoresti – cerere care a fost admisa de acelasi complet de judecata.

“Asteptam motivarea celor 2 hotarari, pentru a promova caile de atac si pentru a intelege de ce in primul dosar nu ne-a amendat, iar in cel de-al doilea ne-a aplicat amenda, fiind vorba despre aceeasi hotarare judecatoreasca, hotarare pe care noi ne-am insusit-o”, a precizat Chiriac.

Pe de alta parte, presedintele CJ crede ca este “jignitor” ca firma Gebamy sa vina cu tot felul de procese si sa ceara sa i se atribuie traseele respective, atat timp cat aceasta are datorii foarte mari catre Primarie, legat de activitatea de transport pe care a desfasurat-o pe raza municipiului: “Aceasta firma, din cate stiu eu,  datoreaza Primariei vreo 14 miliarde lei vechi. E ceva dubios in toate aspectele astea si mi se pare jignitor, dupa ce ai facut ravagii in cadrul Primariei municipiului Braila, sa vii la Consiliul Judetean”.

Declaratia completa a lui Iulian Chiriac pe aceasta tema, aici: