DANAILA: CER AUTORITATILOR BRAILENE SA FACA DEMERSURI PENTRU A LUA INAPOI O PARTE DIN MIA DE HECTARE DATA GALATIULUI

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, cere primarului Marian Dragomir (PSD) si presedintelui CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), sa faca demersurile legale pentru preluarea acelei parti din mia de hectare data Galatiului, pe care nu s-au construit locuinte. Danaila a declarat astazi ca in actul normativ prin care municipiul Galati a primit in proprietate de la Guvern, in 2002, 1.000 ha de pe raza judetului Braila, pentru constructia cartierul Dimitrie Cantemir, se prevedea clar ca pe terenul respectiv trebuie ridicate locuinte. Pana acum nu s-au construit locuinte decat pe circa 300 de ha, iar pentru restul terenului, CLM Galati a aprobat inchirierea de loturi, in scopul exploatarii agricole. Danaila este de parere ca aceasta ultima destinatie nu corespunde cu prevederile actului normativ din 2002 si ca atare, autoritatile brailene au un motiv intemeiat ca sa ceara oficial sa se inapoieze Brailei cele circa 650 de ha folosite pentru agricultura.

Liberalul crede ca  autoritatile din judetul nostru au o alta sansa se sa faca intelese la Guvern, avand in vedere ca acum avem un premier brailean, care stie foarte bine intreaga istorie a celor 1.000 de ha: “Din mia de hectare, undeva la 650 de hectare sunt inchiriate an de an de cei de la Galati pentru exploatare agricola, lucru care, din punctul meu de vedere, nu este corect. La Hotararea de Guvern se spune ca se trece suprafata de 1.000 ha de teren pentru constructia de locuinte. Deci daca cei de la Galati au luat acest teren pentru constructia de locuinte, terenul trebuie sa fie folosit pentru destinatia solicitata. In schimb, undeva din anul 2003, mai mult de jumatate din suprafata, circa 650 de ha, sunt inchiriate de catre diferite societati. Suma pe care CLM Galati a incasat-o in aceasta perioada este peste 1,5 milioane euro. Deci Braila, in acesti 14 ani de cand Galatiul inchiriaza terenul, a pierdut peste 1,5 milioane euro. Nu stiu daca n-ar fi fost normal si corect, avand in vedere delimitarea teritoriilor celor 2 judete, ca Braila sa incaseze aceasta suma de bani si sa-i folosim in dezvoltarea noastra locala”.

Alexandru Danaila spune ca exista un precedent in judetul Braila, legat de un teren care a fost dat Municipalitatii de un minister, cu o anumita destinatie si care a fost luat inapoi, fiindca nu s-a utilizat terenul in scopul respectiv. Ca atare, el solicita conducerii CJ si Primariei Braila sa ceara Guvernului inapoi cele 650 ha pe care nu s-au construit locuinte, iar banii rezultati de pe urma inchirierii acestor suprafete sa intre in bugetul judetului nostru si sa fie folosit in interesul brailenilor, nu al galatenilor: “Pe aceasta cale ii solicit atat presedintelui Consiliului Judetean, cat si domnului primar Dragomir sa initieze procedurile pentru transmiterea catre Guvern a solicitarii de a prelua aceasta suprafata de teren in domeniul public al municipiului sau al judetului Braila si mai apoi, acest demers va trebui sa fie sustinut si de prim-ministrul care este brailean. Va fi o formalitate, nu se intampla nimic, acolo investitiile oricum sunt stopate, din cele 350 de ha oricum mai ramane o suprafata pe care Galatiul o poate folosi pentru constructii, daca vor mai primi bani sau vor mai aloca bani pentru asa ceva”.

Declaratia integrala a lui Danaila, aici: