DANAILA SUSPECTEAZA PRIMARIA GALATI CA A FOST COMPLICE LA ILEGALITATI LEGATE DE MIA DE HA DESTINATA CONSTRUCTIEI DE LOCUINTE

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, suspecteaza ca Municipalitatea galateana a actionat ilegal, in ceea ce priveste sistemul de irigatii aflat pe mia de ha primita “cadou” de la Guvern in 2002 – teren situat pe raza judetului Braila -, pentru construirea unui cartier de locuinte. Danaila sustine ca in Hotararea de Guvern prin care se transmitea acel teren in proprietatea municipiului Galati se prevedea clar “scoaterea din functiune si casarea amenajarilor de irigatii” situate pe mia de ha, in timp ce autoritatile galatene vorbesc despre faptul ca sistemul de irigatii din zona ar apartine unui privat.

Liderul liberal brailean crede ca nu exista niciun context legal in care un sistem de irigatii care a apartinut statului si care trebuia sa fie desfiintat si casat, sa ajunga in mainile unui privat, care sa-l exploateze, iar daca s-au facut lucruri ilegale, acestea se puteau realiza numai cu complicitatea autoritatilor galatene:Unul dintre motivele pentru care cei de la Galati spun ca au inchiriat este legat de faptul ca sistemul de irigatii ar fi proprietatea unei societati comerciale. Sistemul de irigatii n-a fost al unei societati comerciale, a fost al statului, la un moment dat. Atata timp cat printr-o Hotarare de Guvern a statului roman, in anul 2002 se dezafecteaza sistemul respectiv de irigatii, nu inteleg cum a mai ramas el functional. Nu stiu cine pe cine a avantajat; din punctul meu de vedere, la momentul de astazi, la informatiile pe care le am, cred ca cei de la Galati au gresit si au facut niste chestiuni care sa fie strict in avantajul lor. Deci ar trebui sa inceteze”.

Danaila crede ca mai sunt si alte lucruri suspecte legate de loturile inchiriate pentru exploatare agricola, pe raza celor 1.000 de ha, apreciind ca redeventa ceruta de Municipalitatea galateana este ridicol de mica:  “Cei de la Galati insista in continuare sa inchirieze aceasta suprafata de teren. Este o sursa de bani, practic n-au nicio cheltuiala si incaseaza niste bani acolo. Cred ca lucrul asta ar trebui sa fie facut de judetul sau de municipiul Braila.

Firma care inchiriaza acel teren nu conteaza…  Firma conteaza sau nu, ce conteaza este unde se duc banii, dupa care o sa vedem cum gestionam situatia, pentru ca inteleg ca pretul a fost undeva la 350 lei/ha. 350 de lei/ha mi se pare o redeventa extrem de mica, avand in vedere ca numai subventia este de 4-5 ori suma asta. Deci judetul Braila a fost lipsit de niste sume de bani pe care ar fi trebuit sa le aiba in buget.

La urmatoarele sedinte de CJ si CLM Braila ii rog pe cei doi edili sa vina cu cate un proiect suplimentar pe ordinea de zi si sa ia aceste masuri (sa ceara revenirea la judetul Braila a suprafetei de 650 de ha, pe care nu s-au construit locuinte – n.r.). Printr-un act administrativ, Guvernul ar putea sa indrepte toate aceste nedreptati. Nu iei nimic de la nimeni, nu te duci in casa nimanui, pur si simplu indrepti o nedreptate”.

Declaratia completa a presedintelui PNL Braila pe aceasta tema, aici: