DRAGOMIR ADMITE CA FIRMELE DE SALUBRITATE NU SE DESCURCA PREA BINE CU COLECTAREA SELECTIVA

Consilierul municipal Adrian Traian (PND) i-a cerut primarului Brailei, Marian Dragomir (PSD), sa ia masurile  necesare punerii la punct a unui sistem eficient de colectare selectiva a gunoiului, astfel incat pana in 2019 sa se reduca substantial cantitatea de deseuri ce se depoziteaza la Muchea. Traian considera ca daca Guvernul a suspendat plata taxei de mediu pana la 1 ianuarie 2019, Municipalitatea ar trebui sa profite de acest ragaz pentru a organiza un sistem de colectare selectiva, iar din 2019, brailenii sa nu mai fie nevoiti sa plateasca penalizarea pentru poluare, reprezentata de acea taxa de mediu. Consilierul PND a facut aceasta solicitare in contextul in care din cauza impunerii taxei de mediu, din 1 ianuarie 2017, brailenii au fost obligati sa plateasca o taxa de salubritate majorata de la 7,15 lei, la 11 lei/luna/persoana.

“Ca a fost guvernul Ciolos cel care a decis plata acestei taxe, cine a fost, important este de ce a fost ea instituita. Si daca avem acest ragaz de un an si jumatate, pana la 1 ianuarie 2019, nu trebuie sa ne incadram in anumiti parametri, de asa maniera, ca incepand cu data de 1 ianuarie 2019 sa nu mai apara aceasta taxa? Si daca trebuie sa ne incadram in anumiti parametri, haideti s-o facem de-acum!”, a spus Adrian Traian.

In ceea ce-l priveste, edilul sef s-a arata sceptic ca firmele de salubritate cu care lucreaza la ora actuala Municipalitatea vor fi capabile de asa ceva. Dragomir spera ca salvarea, pe partea de colectare selectiva a gunoiului, sa vina de la Sistemul Integrat de Gestionare a Deseurilor, un program in valoare de 117 milioane de lei, cu finantare europeana, pe care autoritatile brailene nu reusesc sa-l termine de 3 ani: “Asteptam cu interes finalizarea programului gestionat de Consiliul Judetean si ADI ECO Dunarea, pentru ca intr-adevar sa avem ceea ce se numeste o colectare a gunoiului eficienta la nivelul municipiului Braila. Cu cele 3 societati de salubritate noi am incercat; unii colecteaza mai mult, altii mai putin si comentariile sunt diverse aici…

In momentul in care vom avea operator unic la nivelul municipiului Braila – cunoscut fiind faptul ca primariile din tot judetul au platit sume consistente pentru ca acest proiect sa fie finalizat, dar nu este vina nimanui ca o societate a disparut din piesajul economic si a trebuit reluata procedura  -, vom avea cu siguranta si raspunsul la ceea ce ne dorim cu totii: nu doar sa colectam gunoiul din municipiul Braila, ci sa facem si colectare selectiva”.

Cu alte cuvinte, primarul Dragomir spune ca pana nu se implementeaza Sistemul Integrat de Gestionare a Deseurilor (ceea ce poate dura inca vreo cativa ani, fiindca in Romania, totul este posibil), Primaria nu poate determina firmele pe care le plateste cu bani grei, sa treaca la modul serios la colectarea selectiva a deseurilor.