PANA ACUM, BRAILENII PLATEAU DIN BUZUNARUL LOR “AMENDA” ECOLOGICA PENTRU O VINA CARE NU LE APARTINEA. ACUM PLATESC O AMENDA INEXISTENTA

Consilierul municipal Petrica Popa (PNL) i-a cerut primarului Marian Dragomir, la cea mai recenta sedinta a CLM Braila, sa se reduca taxa de salubritate platita de cetateni, in contextul in care nu se mai percepe, deocamdata, controversata taxa de mediu care reprezenta o penalizare pentru localitatile in care se aduna mult gunoi nesortat. Mai exact, este vorba despre faptul ca Guvernul a decis suspendarea, pana in 2019, a taxa de mediu, de 80 lei/tona, care trebuia achitata de primarii pentru cresterea cantitatii de deseuri duse la groapile de gunoi, in lipsa unei colectari selective.

Din cauza ca la nivelul municipiului Braila, colectarea selectiva era doar un vis frumos, pana la momentul intrarii in vigoare a acestei taxe de mediu, CLM Braila a luat decizia ca de la 1 ianuarie 2017 sa se majoreze taxa de salubritate platita de cetateni, de la 7,15 lei la 11 lei/luna/persoana, ca sa se poata acoperi aceasta “amenda” data pentru poluarea mediului.

Dat fiind ca mai nou, taxa de mediu nu se mai plateste, liberalul Popa considera firesc ca nici brailenii sa nu mai fie “penalizati” pentru o vina care oricum nu era a lor si ca atare, a cerut sa se recalculeze taxa de salubritate incepand chiar din aceasta luna: “Stimati colegi, taxa de salubritate de 80 lei /tona a fost suspendata pana la 1 ianuarie 2019; ca atare, solicit CLM Braila recalcularea taxei incepand cu luna a saptea 2017, pana la finele anului,  urmand ca sumele achitate de cetatenii municipiului Braila pe perioada acestor sase luni sa fie folosite de fiecare cetatean pentru plata aceleiasi taxe,  in anul fiscal urmator. Iar cetatenii care nu au platit aceasta taxa de salubritate sa aiba posibilitatea sa o plateasca acum, corect”.

Raspunsul primit de liberal a fost ca taxa de salubritate este o taxa speciala, iar legislatia in vigoare nu permite ca aceasta sa fie schimbata in cursul anului si ca se va putea discuta despre o recalculare a taxei abia din 2018. Asa ca daca inainte, brailenii erau obligati sa plateasca din buzunarul lor o amenda pentru o vina care nu le apartinea lor, ci autoritatilor, din aceasta luna si pana la finele anului 2017, cetatenii platesc din buzunarul lor pentru o amenda inexistenta…