PARCAREA DIN SPATELE CASEI AGRONOMULUI ARE SANSE SA RAMANA INTACTA; NU SE MAI CONSTRUIESTE ACOLO, DEOCAMDATA, SEDIUL PARCHETULUI

Primarul Brailei, Marian Dragomir, a renuntat la ideea de a oferi parcarea din capatul strazii Plevnei, din spatele Casei Agronomului, ca spatiu pentru constructia unei noi cladiri, care sa fie sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Braila.

CLM Braila a aprobat, in luna iulie 2015, o hotarare prin care  se stabilea trecerea unui teren de 940 mp din strada Plevna nr. 2 in administrarea Ministerului Justitiei, pentru constructia unui imobil care ar urma sa gazduiasca Parchetul de pe langa Tribunalul Braila, Parchetul de pe langa Judecatoria Braila si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Braila. Decizia a provocat indignarea locatarilor din zona, la momentul respectiv, insa fostul primar, Aurel Simionescu, precum si fostii consilieri municipali au fost de neclintit.

Hotararea a fost consfintita si de actualul CLM, in septembrie 2016,  cand s-a reluat discutia. La acel moment, consilierul independent Lucian Caprariu a facut apel la colegii sai sa decida in sensul pastrarii parcarii si gasirii unui alt teren, mai potrivit, pentru constructia noului sediu al Parchetului: “Vorbim aici despre un teren care nu a fost retrocedat tocmai pe considerentul ca aici este o parcare publica absolut necesara. Proiectul propus pe acest amplasament vine sa creasca densitatea de cladiri, si asa ridicata. Este evident ca va genera trafic suplimentar. Cetatenii din zona s-au exprimat deja impotriva schimbarii destinatiei acestui amplasament. Nu este acesta un raspuns suficient la consultarea publica ce nu a avut loc?”. Argumentele lui nu au avut ecoul scontat in randul alesilor.

Mai nou, insa, edilul sef a decis ca se poate gasi o alta solutie, mai ales ca reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Braila si-au dat acordul pentru noua varianta: imobilului din Aleea Parcului nr. 2, in care a functionat fosta Scoala nr. 3 “Spiru Haret”. Nici aceasta varianta nu este foarte usor de realizat, dat fiindca deocamdata, Inspectoratul Scolar Judetean nu este de acord sa renunte la cladire, pe motiv ca este un monument istoric, un simbol al invatamantul brailean. Ce-i drept, un simbol abandonat de ani de zile, care se deterioreaza pe zi de trece, fiindca nu s-au mai alocat fonduri pentru reabilitarea sa…

Pana una-alta, Consiliul Local Municipal Braila a aprobat astazi schimbarea destinatiei imobilului din Aleea Parcului nr. 2, in care a functionat fosta Scoala “Spiru Haret”,  din acela de spatiu pentru activitati de invatamant, in spatiu cu alta destinatie, astfel incat daca se va obtine acordul Ministerului Educatiei, sa se poata oferi cladirea respectiva ca sediu al Parchetelor amintite.

Mentionam ca in martie 2017, Consiliul de Administratie al Scolii “Al I Cuza” – care are acum in administrare cladirea fostei Scoli nr. 3 “Spiru Haret” – si-a dat acordul pentru schimbarea destinatiei acestui imobil care oricum nu mai este folosit.

Consilierul Lucian Caprariu a salutat astazi decizia luata: “Ma bucur ca a venit aceasta propunere, pe care am facut-o si eu anul trecut,  dar am o rugaminte pentru domnul primar: sa scoatem terenul acela din spatele  Palatului Agriculturii de pe lista celor disponibile pentru noi constructii, adica sa nu se mai poata construi acolo. Terenul acela n-ar fi trebuit sa fie oferit niciodata de Primarie, pe ala nu trebuie sa se construiasca, sa ramana asa cum e; eventual, un parc, ca poate se reduce numarul de masini, eu stiu…”.