ROTARU: EU ZIC SA NU INCEPEM UN RAZBOI CU GALATIUL, CA NU ESTE CAZUL, DAR NICI SA LASAM LUCRURILE ASA, CU MIA DE HECTARE

Presedintele PSD Braila, Ion Rotaru, admite ca nu este in regula faptul ca Municipalitatea galateneana concesioneaza in scop agricol o parte din cele 1.000 de ha de pe raza judetului Braila primite prin hotarare de Guvern, in conditiile in care in actul normativ se stabileste clar ca terenul este destinat constructiei de locuinte pentru tineri. Rotaru nu este insa atat de preocupat de aceasta chestiune, cat sa considere necesar ca autoritatile brailene sa ia o pozitie cat mai rapid si sa ceara sa se respecte destinatia terenului sau, in caz contrar, sa se ia Galatiului acea suprafata care este exploatata agricol.

Liderul PSD este de acord ca atat timp cat galatenii scot bani de pe urma exploatarii agricole a unui teren de pe raza judetului Braila, in loc sa construiasca acolo locuinte pentru tineri, corect ar fi ca de acesti bani sa beneficieze Braila. Dincolo insa de ce e corect si ce nu e corect, social-democratul prefera ca el si ceilalti membri ai conducerii locale PSD sa analizeze, sa se mai gandeasca, sa reflecteze, sa cugete, sa chibzuiasca si sa mediteze in tihna asupra subiectului, in loc sa ia o atitudine ferma si rapida.

Rotaru a raspuns in acest fel la solicitarea presedintelui PNL Braila, Alexandru Danaila, ca autoritatile brailene (PSD-iste) sa atentioneze Guvernul asupra modului flagrant in care este incalcat actul normativ privind mia de hectare si sa se ia masuri. Mai exact, Danaila a somat autoritatile brailene sa ceara Guvernului sa se inapoieze judetului nostru cele circa 650 de ha folosite de galateni pentru agricultura: “Suma pe care CLM Galati a incasat-o in aceasta perioada este peste 1,5 milioane euro. Deci Braila, in acesti 14 ani de cand Galatiul inchiriaza terenul, a pierdut peste 1,5 milioane euro. Nu stiu daca n-ar fi fost normal si corect, avand in vedere delimitarea teritoriilor celor 2 judete, ca Braila sa incaseze aceasta suma de bani si sa-i folosim in dezvoltarea noastra locala”.

Presedintele Rotaru admite ca e ceva in neregula, dar nu crede ca este vreo graba in a se lua o decizie: “Iata ca nu prea si-a gasit justificarea ceea ce s-a intamplat cu acel teren si evident ca trebuie sa avem o discutie si sa vedem care sunt pasii de urmat, daca e ceva de facut. Poate pe acest proiect comun aglomerarea urbana Braila – Galati, care ar fi benefica, poate pe revenirea terenului la Braila…

Nu avem o astfel de decizie, trebuie sa discutam si sa vedem daca si ce pasi vor fi de urmat si care este cea mai buna solutie de adoptat, pentru ca mi se pare corect ca daca acea suprafata de teren nu a fost folosita efectiv pentru un anumit scop, pentru care a fost acordata Galatiului, sa revina la Braila, sau sa fie folosita ca atare. Pentru ca a da niste teren de la Braila la Galati, pe care Galatiul sa il concesioneze ca teren agricol, nu mi se pare ca nu este normal!”.

Intrebat daca s-a stabilit un termen limita in care sa se ia o decizie la PSD Braila cu privire la acest subiect, Rotaru ne-a spus ca nu exista un termen limita si ca se va intampla candva “in perioada urmatoare”: “Intr-o saptamana, doua, trei vom lua o decizie despre cum trebuie sa procedam, plecand de la pasii care ar trebui urmati din punct de vedere legislativ, cum se poate intampla acest lucrur si daca il punem in practica.

Sigur ca ne-a dezavantajat situatia asta, e limpede acest lucru. Dar daca il luam inapoi si il dam si noi tot sa-l concesioneze, sigur, castiga niste bani Consiliul Judetean. Dar hai sa vedem, poate facem ceva pe zona asta de dezvoltare, ca tot vorbim de aglomerarea Braila-Galati. Eu zic sa nu incepem un razboi cu Galatiul, ca nu este cazul, dar nici sa lasam lucrurile asa, pentru ca nu mi se pare normal ceea ce se intampla cu acest teren”.