SIMIONESCU: CJ BRAILA POATE ATACA HOTARAREA CLM GALATI PRIVIND CONCESIONAREA UNOR LOTURI DE PE MIA DE HA, PENTRU ACTIVITATI AGRICOLE

Presedintele executiv al PSD Braila, Aurel Simionescu, este de parere ca CJ Braila ar avea argumente juridice pentru a ataca in contencios hotararea Municipalitatii galatene de a concesiona in scopuri agricole o parte din cele 1.000 de hectare de pe teritoriul judetului Braila, care au fost date in proprietate orasului vecin, pentru constructia de locuinte.

Subiectul a intrat in atentia opiniei publice dupa ce presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, a declarat ca desi terenul respectiv era destinat constructiei de locuinte pentru tineri, galatenii au concesionat o mare parte din el pentru activitati agricole si au incasat in ultimii ani peste 1,5 milioane euro, bani care ar fi putut intra in bugetul judetului Braila. De asemenea, liberalul a solicitat public autoritatilor brailene (PSD-iste) sa atentioneze Guvernul asupra faptului ca sunt incalcate prevederile actului normativ privind mia de hectare si ca atare, sa se inapoieze judetului nostru cele circa 650 de ha folosite de galateni pentru agricultura.

Simionescu a precizat insa ca in anul 2002, la momentul in care s-a emis Hotararea de Guvern prin care terenul respectiv – aflat pe raza judetului Braila – a fost dat Galatiului, acea mie de hectare era in proprietatea Agentiei Domeniilor Statului (ADS), deci daca se iau inapoi cele 650 de ha care nu se utilizeaza conform destinatiei prevazute, atunci ele vor reveni in proprietatea ADS: “Din punctul meu de vedere, acea Hotarare de Consiliu Local (a Galatiului – n.r.) poate fi atacata de Consiliul Judetean Braila. Deci din punctul asta de vedere, este clar: acea Hotarare de Guvern vorbeste despre o suprafata de teren care sa fie data pentru constructie de locuinte sociale pentru tineret in regim de inchiriere. Si nu pot sa folosesc terenul pentru altceva.

Partea a doua, de care se vorbeste atat, ca a luat terenul Brailei… Terenul acela este pe teritoriul judetului Braila, dar sa nu facem o confuzie: a fi pe teritoriul judetului Braila nu inseamna ca era al judetului Braila. Terenul acela era al ADS-ului, care, in <<intelepciunea>> si in momentul acela, a dat acel teren, prin Hotarare de Guvern, catre municipiul Galati. Deci daca discutam pe formatul in care judetul Braila ar putea beneficia de acea redeventa pe care ar incasa-o Galatiul astazi pentru cele 650 de hectare (exploatate agricol – n.r.), ar trebui ca acel teren sa revina la ADS si ADS-ul, printr-o Horarare de Guvern, sa-l dea judetului Braila.

Intorcandu-ma, insa: a inchiria, a concesiona, a da in folosinta acel teren care are o dedicatie – pentru locuinte -, in zona agricola, este un lucru anormal. Daca tot e sa-l foloseasca pentru agricultura, sa-l foloseasca ADS-ul, ca este al lui si asta este obiectul muncii ADS!”.