SOS: S-A DEFECTAT UNICA INSTALATIE DE RADIOTERAPIE CU ORTOVOLTAJ DIN BRAILA. APARATUL ERA PRODUS IN 1968

In timp ce in Corpul A al Spitalului Judetean Braila zac nefolosite si cu termenul de garantie expirat aparate medicale  moderne, in Corpul B, si-a dat obstescul sfarsit unica instalatie de radioterapie cu ortovoltaj existenta in Braila. Este vorba despre o instalatie care a fost produsa in 1968,  care a fost achizitionata si montata in anul 1973 si a functionat pana in luna mai acestui an, cu unele reparatii. In aceasta primavara, insa, tubul radiogen s-a fisurat si nu a mai putut fi reparat.

Serviciul de radioterapie cu ortovoltaj functioneaza in Braila din anii ’80 si a avut initial in dotare 3 instalatii de radioterapie. In anul 2015, acest  laborator a fost mutat din incinta Spitalului  de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” in Corpul B al Spitalului Judetean.  Din cauza spatiului mic existent in noua locatie, a fost pastrat in functiune doar unul dintre cele 3 aparate, iar celelalte doua (care si ele erau foarte vechi) au fost casate.

Laboratorul de la Braila este utilizat de bolnavii de pe o raza de 300 de km, dat fiind ca in judetele limitrofe nu exista nicio instalatie de radioterapie similara. Aceasta este utila in tratamentul unor tipuri de boli oncologice, afectiunilor din sfera dermatologiei, reumatologiei, neurologiei si endocronologiei. Potrivit medicul sef  al Laboratorului de radioterapie, dr. Elena Luciana Barlan, procedura care se realizeaza cu instalatia amintita nu poate fi inlocuita de tratamentele asigurate de alte aparate  din sfera radioterapiei. Instalatia poate fi folosita, de exemplu, in cazul in care operatiile mai intra in discutie, oferind un tratament local, oprind hemoragiile,  atenuand durerile si prelungind, uneori, viata unor pacienti cu cativa ani. In plus, dat fiind ca instalatia are actiune locala, se diminueaza sau chiar se elimina efectele adverse ale unor medicamente puternice, folosite pe alte cai de administrare.

In ultimii ani, cu instalatia de radioterapie cu ortovoltaj de la Braila s-au  efectuat circa 5.500 proceduri/an, iar pretul uneia proceduri era de 29 lei, fiind asigurata decontarea prin Programul National de Oncologie.

Nu este deloc lipsit de interes un alt amanunt: la laboratorul amintit nu s-au mai facut achizitii de aparatura de 45 de ani.

Potrivit dr. Barlan, de la momentul defectarii aparatului, circa 100 de persoane au venit sa se intereseze cand se pot programa,  iar numele si datele de contact ale acestora se intind deja pe listele intocmite de personalul laboratorului, pentru orice eventualitate.

Medicul sef  al Laboratorului de radioterapie spune ca in contextul in care vechea instalatie nu mai poate fi reparata, singura solutie  o reprezinta achizitionarea uneia noi, modern, care sa asigure realizarea acestei procedura de care au atata nevoie bolnavii din Braila, dar si din judetele limitrofe.

Explicatiile dr. Barlan si pledoaria acesteia adresata Consiliului Judetean, in ideea achizitionarii unei noi instalatii de radioterapie cu ortovoltaj, aici: