VARGA: PREMIERUL TUDOSE NU POATE SA FACA NIMIC LEGAT DE MIA DE HECTARE, DACA NU ESTE SESIZAT OFICIAL DE O AUTORITATE BRAILEANA

Deputatul Vasile Varga (PNL) crede ca indiferent ce se asteapta de la premierul Mihai Tudose, acesta nu poate face nimic in legatura cu cele 1.000 de ha care au fost date in proprietate Municipalitatii galatene pentru constructia de locuinte sociale, daca nu este informat oficial de o autoritate din teritoriu despre neregulile sesizate pe aceasta tema. Varga este de parere ca atat timp cat suprafata amintita – aflata pe raza administrativ-teritoriala a judetului Braila – a fost data cu destinatie clara, pentru constructia de locuinte, iar galatenii o utilizeaza, in mare parte, in scop agricol, este clar ca nu se respecta Hotararea de Guvern prin care s-a atribut acel teren orasului vecin si exista motive intemeiate pentru ca loturile exploatate agricol sa fie trecute inapoi la Agentia Domeniilor Statului, care le avea in proprietate initial.

Pe de alta parte, insa, lui Vasile Varga i se pare la fel de evident ca premierul Tudose, chiar brailean fiind, nu se poate sesiza din oficiu asupra acestei chestiuni, ci trebuie sesizat oficial de catre CJ Braila: “Nu cred ca prim ministrul poate sa faca ceva de urgenta astazi, chiar daca este brailean, sa duca la indeplinire o doleanta sau sa constate o incalcare a acelei  Hotarari de Guvern (HG) din 2002, pentru ca destinatia  care a fost prin HG a fost clara, pentru constructie de locuinte. Astazi, este o exploatatie agricola. Consiliul Local Galati o foloseste ca exploatatie si atunci cred ca indrituiti sunt cei care conduc astazi destintele CJ Braila si ca daca intr-o procedura a CJ s-ar sesiza Guvernul asupra principiilor care a fost abordata acea HG… Deci trebuie revocata aceasta HG, terenul trebuie sa treaca din nou in administrarea statului – practic a fost in administrarea ADS – si data o alta HG, prin care terenul de la ADS sa ajunga in administrarea CJ Braila. Si atunci cu siguranta si premierul, care este brailean, din punct de vedere al afectiunii pe care o are fata de populatie, ar avea si un alt motiv, in afara de cele legale, pentru ca acolo a fost incalcata Hotararea de Guvern. Dar prim ministrul ce sa faca astazi, daca nimeni nu-l sesizeaza? Cea care trebuie sa o faca este conducerea CJ”.

Deputatul liberal mai spune ca in cazul in care terenul respectiv ar fi luat inapoi la ADS si ar exista posibilitatea sa fie dat ulterior in administrare unei autoritati brailene, aceasta ar putea fi fie Primaria comunei Vadeni, fie CJ Braila. Vasile Varga este de parere insa ca varianta cea mai buna ar fi ca pamantul respectiv sa fie administrat de catre CJ Braila.

Precizam ca presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, a trimis in aceasta saptamana adrese oficiale atat la Ministerul Dezvoltarii, cat si la Ministerul Agriculturii, prin care a solicitat sa se verifice modul in care se respecta prevederile Hotararii de Guvern din 2002, prin care au fost date in proprietate cele 1000 ha Primariei Galati si daca este legal ca terenul destinat construirii de locuintei sociale sa fie folosit in scopuri agricole.