BIBLIOTECA JUDETEANA „PANAIT ISTRATI” BRAILA – 136 DE ANI DE LA INFIINTARE

In perioada 24 august – 1 septembrie 2017, Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” Braila marcheaza 136 de ani de la infiintare, printr-o expozitie foto-documentara intitulata “Arc peste timp”.

Ideea infiintarii Bibliotecii brailene si a Muzeului a aparut inca din 1880, cand, pe 3 noiembrie, a avut loc alegerea unui comitet de initiativa format din Constantin C. Hepites (farmacist), Ieronim Gold (avocat), Christodul Suliotti (doctor in litere si filozofie), Stefan C. Hepites (profesor), Zamfir C. Zamfirescu (profesor). Pe 3 ianuarie 1881 se voteaza “Regulamentul pentru Biblioteca si Museul din Braila” si se alege Comitetul Administrativ alcatuit din: Radu S. Campiniu, primarul orasului, presedinte de drept, St. C. Hepites si Ieronim Gold, din partea comitetului de initiativa, Atanasie Popescu si Ion Guliotti, din partea gimnaziului si preotul econom Cosma Mosescu, din partea invatamantului primar. Pe 23 august 1881, se promulga de catre Regele Carol I Decretul nr. 2134, prin care se autorizeaza deschiderea si functionarea Bibliotecii si a Museului stiintific din Braila, care au functionat pentru inceput in localul Liceului Real din strada Rubinelor.

In 1981, pe 14 octombrie, Biblioteca primeste numele marelui scriitor brailean Panait Istrati. In perioada 9 – 12 decembrie 1981 are loc sarbatorirea Centenarului Bibliotecii publice, ocazie cu care s-a realizat monografia Biblioteca Judeteana „Panait Istrati, avandu-i ca autori pe Toader Buculei si Octavian Procopie.

In 2003, cladirile Bibliotecii din Piata Poligon, nr. 4 si str. Belvedere nr. 3, aflate in patrimoniul cultural national, intra in consolidare si restaurare, in cadrul unui proiect PHARE RICOP, cofinantat de Consiliul Judetean Braila. In 2011 a fost semnat contractul de finantare si au inceput lucrarile la proiectul de reintegrare a sectiilor bibliotecii in zona Cladirilor din Piata Poligon, iar in 2013, toate sectiile Bibliotecii s-au reunit in zona Centrului vechi, unde functioneaza si in prezent.

Date suplimentare despre istoria si transformarile prin care a trecut Biblioteca publica se pot afla consultand documentele aflate in vitrinele expozitionale care contin: “Caietele Balcanica”, volumele aniversare – 125, 130 si 135 de ani de biblioteca publica la Braila, ex-libris-uri, carti postale, documente editate de institutie.