“CARTIERUL SIRETENIEI, RECUPERAREA UNUI PREJUDICIU ISTORIC” – PROIECT INITIAT DE PNL BRAILA, PE TEMA CARTIERULUI SIRET

“Cartierul Sireteniei, recuperarea unui prejudiciu istoric” – este titlul unui proiect de hotatare initiat de consilierii judeteni liberali si depus pe 31 iulie la CJ Braila, avand ca tema cele 1.000 de hectare de pe raza judetului Braila date in proprietate Municipalitatii galatene, pentru constructia de locuinte sociale pentru tineri. Mai exact, este vorba despre acea suprafata de teren din cele 1.000 de ha care nu a fost folosita pentru locuinte sociale, asa cum se preciza in HG 512/2002, ci au fost inchiriate pentru exploatare agricola.

Desi initial, presedintele PNL Braila, consilierul judetean Alexandru Danaila, vorbea despre 650 de hectare care s-ar afla in aceasta situatie, mai nou, acesta a precizat ca este vorba despre o suprafata mult mai mare, respectiv 950 de ha utilizate in cu totul alt scop decat cel prevazut in actul normativ amintit.

Ca atare, liberalii cer ca CJ Braila sa aprobe o solicitare adresata Guvernului Romaniei, “privind trecerea din domeniul public a municipiului Galati si administrarea Consiliului Local Municipal Galati a suprafetei de 950 ha, pentru care nu au fost respectate prevederile Hotararii de Guvern 512/2002, si trecerea acesteia in proprietatea si administrarea Consiliului Judetean Braila”.

Alexandru Danaila a anuntat ca a fost depus oficial acest proiect de hotarare la CJ Braila si ca potrivit legii, in termen de 30 de zile, el trebuie sa primeasca un raport de specialitate din partea directiilor de specialitate si apoi, sa fie pus pe ordinea de zi a sedintei Consiliului.

Liberalul spera ca in sedinta ordinara a lunii august, proiectul sa fie introdus pe ordinea de zi si votat de toti alesii: “Expunerea noastra de motive se numeste <<Cartierul Sireteniei, recuperarea unui prejudiciu istoric>>. Problemele pe care noi le-am sesizat in acest material sunt legate de modul in care acest teren este astazi exploatat. Cei de la Galati au folosit doar 44 ha din totalul suprafatei pe care au primit-o, de 1.000 ha. Atat este zona urbanizata si amenajata. Au fost ridicate 14 blocuri, cu un numar de 348 de apartamente, iar restul terenului a fost impartit in doua loturi, unul de aproximativ 300 ha si altul de aproximativ 650 ha, care au fost valorificate de-a lungul timpului prin licitatii publice, in vederea exploatarii agricole a acestui teren. Lucrul asta ne-a ridicat un semn de intrebare.

Sunt sapte motive pe care noi le consideram obligatorii, sapte pasi pe care judetul va trebui sa ii faca, pentru valorificarea acestui teren. Noi nu vrem sa luam acest teren doar pentru a ramane in proprietatea CJ Braila si a fi data in exploatare agricola mai departe, de CJ Braila. Obiectivul nostru este ca in acea zona sa fie realizat un parc industrial, un nod intermodal, sa fie create locuri de munca mai bine platite, care, mai departe, sa creeze un plus la nivelul serviciilor consumate in judetul si municipiul nostru. Zona aceea poate fi punctul de plecare pentru dezvoltarea proiectului Aglomerare urbana Braila – Galati, poate fi o zona in care sa inceapa construirea unui spital regional, poate fi punctul de dezvoltare al intregului Ansamblu metropolitan Braila – Galati”.

Danaila crede ca sunt sanse foarte mari ca aceasta dorinta a brailenilor sa se concretizeze, “Galatiului sa-i ramana doar partea construita, iar restul sa se intoarca la Braila, cu o destinatie pe care o putem anticipa – si anume aceea de parc industrial”.

Declaratia presedintelui PNL Braila pe aceasta tema, aici: