CHIRIAC: POATE ERA MAI BINE DACA DISCUTAM PROBLEMA CELOR 1000 DE HA INTRE 8 OCHI. PUTEAM REZOLVA IN ALTE MODURI

Desi s-a schimbat “garda” administrativa atat in judetul si municipiul Braila, precum si in judetul si municipiul Galati, realizarea Zonei metropolitane Braila-Galati ramane in continuare la stadiul de promisiuni. Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), precum si primarul municipiului, Marian Dragomir, dadeau asigurari la inceput de mandat ca este o chestiune de cateva luni, pana cand se vor semna documentele asocierii, astfel incat sa se treaca la treaba. Mai mult, ei sustineau ca nu mai exista orgolii nici de o parte, nici de alta, ca se lucreaza impreuna la definitivarea documentelor si in scurt timp se vor semna actele oficial.

Dupa mai bine de un deceniu de promisiuni de acelasi tip, din partea administratiilor precedente, n-a mirat pe nimeni ca a trecut anul si nu s-a semnat niciun document. Ba dimpotriva, asocierea Brailei si a Galatiului pare a avea acum mai putine sanse de succes decat in trecut, dupa ce autoritatile brailene au facut demersuri oficiale pentru ca Guvernul sa constate ca Galatiul a folosit ilegal o buna parte din cele 1.000 de ha care constituie un vechi subiect de controversa intre cele doua judete. Mai exact, este vorba despre cele 1.000 de hectare de pe raza judetului Braila date in proprietate si administrare Municipalitatii galatene prin HG 512/2002, pentru constructia de locuinte sociale.

Consiliul Judetean Braila a semnalat oficial Ministerului Dezvoltarii Regionale, Ministerul Agriculturii, premierului Mihai Tudose si prefectului Galatiului, Gabriel Aurelian Panaitescu, ca CLM si Municipalitatea galateana au incalcat prevederile HG 512, fiindca au folosit doar 44 ha pentru constructia de locuinte sociale pentru tineri, iar restul de 950 de ha le-au inchiriat pentru exploatare agricola. De asemenea, conducerea CJ Braila a cerut sa se ia Galatiului cele 950 de ha folosite ilegal si sa fie inapoiate Agentiei Domeniilor Statului, de care apartineau in 2002.

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD) considera insa ca aceste demersuri nu vor afecta colaborarea celor doua judete si municipii pe tema asocierii pentru realizarea unei zone metropolitane, fiindca sunt doua subiecte diferite: “Am vorbit si cu primarul municipiului Galati, cu domnul Pucheanu, ati vazut ca in timpul conferintei de presa m-a sunat si presedintele CJ Galati… O fi suparat domnul Pucheanu (din cauza problemei cu cele 1000 de hectare – n.r), dar noi vorbim, sunt alte subiecte… Asta nu insemna ca ne-am certat, ca nu ne mai vedem sau ca nu discutam. Ultima discutie referitoare la asocierea Brailei cu Galatiul am avut-o inainte de inceperea verii. Ramasesem pe statut, il avem si noi, il au si ei. Stabilisem foarte clar anumite lucruri, eram pe ultima suta de metri si speram sa reluam aceasta discutie, de genul unde va fi sediul si cred ca nu este o formalitate cine si cum va prezida aceasta asociere.

Eu mi-as dori foarte mult sa se faca aceasta asociere. Ar fi un punct de plecare spre dezvoltarea celor doua poluri urbane, care fac cea mai mare aglomeratie urbana, dupa capitala. Uitati-va, in loc sa rezolvam… ca pana la urma, terenul ala (cele 1000 ha – n.r.) ar putea fi un teren de dezvoltare intre cele doua municipii si nu mai era marul discordiei – ca era la Braila, ca era la Galati tot acolo era, una peste alta. Dar este si acesta un subiect pe care trebuie neparat sa-l rezolvam. Poate era mai bine daca discutam problema terenului intre 8 ochi. Puteam rezolva problema in alte moduri. Unul dintre moduri era aceasta asociere si terenul respectiv sa devina proprietatea asociatiei”.

Chiriac a precizat ca personal, sustine in continuare acesta asociere si va incerca sa aiba discutii pe tema amintita cu autoritatile galatene.