DRAGOMIR: REDUC TAXA DE SALUBRITATE LA CAT VOR LIBERALII, DACA ACESTIA SE OBLIGA IN SCRIS SA ACOPERE EI DIFERENTA, IN CAZUL IN CARE NU AJUNG BANII PENTRU PLATA GUNOIULUI

Primarul Brailei, Marian Dragomir (PSD), se declara gata sa  reduca nivelul taxei de salubritate la ce valoare vor liberalii, daca acestia se angajeaza in scris, in fata unui notar public, ca in cazul in care se va dovedi ca sumele colectate nu acopera facturile operatorilor de salubritate, liderii PNL vor plati diferenta din buzunarul propriu.

Dragomir este de parere ca declaratiile publice ale liberalilor pe tema reducerii taxei de salubritate de la 11 lei/persoana/luna, la 7 lei/persoana/luna, precum si demersurile lor administrative in acest sens, sunt populiste: “Eu maine elimin taxa de salubritate, daca consideram ca aceasta este varianta legala. Maine o reducem nu la 7 lei, la 5 lei, daca vrem sa fim populisti. In schimb, eu am prezentat situatia reala comparativa pe ani, a cantitatii de gunoi, a faptului ca operatorii au fost si ei penalizati cu 15% la factura fiecarei luni de multi ani, si nu doar in mandatul meu – eu doar am continuat acest lucru. Insa noi producem mai mult gunoi.

Pe operatori ii sanctionam in continuare, vom incepe sa-i si amendam, dar noi trebuie sa platim gunoiul in orasul Braila.

In primele 6 luni ale acestui an am ridicat de la populatie peste 1.200 de tone de gunoi, daca imi aduc bine aminte. Pentru toate aceste tone duse suplimentar am platit si acei 80 lei/tona. Am facut calculele, cat am incasat, cat platim. Acea suma (taxa de salubritate de 11 lei/persoana/luna – n.r.) acopera in mod real plata gunoiului pe care noi l-am produs si il vom produce suplimentar pana la sfarsitul anului acesta.

Daca unii dintre consilieri sunt atat de generosi, pot sa le fac o alta propunere – soc si sa le spunem ca suntem de acord sa scadem taxa de salubritate la cat vor ei, daca isi iau angajamentul scris, in fata unui notar public, ca daca in urma incasarii in totalitate a taxelor de la Primaria municipiului Braila, banii nu ajung pentru a plati salubrizarea pana la sfarsitul anului, avand in vedere proiectul lor populist, sunt de acord si vin cu garantii in acest sens, sa doneze sumele respective, suntem de acord. Pentru ca nu vrem sa ajungem niciodata in situatia in care reducem o taxa si ajungem in ultimele luni ale anului si nu putem sa o platim”.

Pe de alta parte, edilul sef a respins categoric insinuarile liberalilor ca Primaria ar cheltui banii adunati din taxa de salubritate in alte domenii decat pentru plata serviciilor respective. Marian Dragomir a comentat ca atunci cand spun ca se tem de mutarea banilor dintr-un cont in altul, liberalii “dovedesc grave lipsuri legislative sau poate doar o strategie mediatica foarte slaba. Eu cred, totusi, ca ei nu cunosc legislatia. Unii consilieri locali sau poate judeteni ar trebui sa citeasca mult mai bine legislatia, inainte sa se avante sa faca declaratii publice. Ma ofer cand va fi cazul si daca doresc, sa-i trimitem la niste cursuri de specializare, pentru a intelege inca o data faptul ca banii din taxele de salubritate se folosesc exclusiv pentru salubritate”.