CHIRIAC: CAND I SE CERE SA CANTE MANELE, BALABAN TREBUIE SA SPUNA “NU, EU SUNT DIRECTORUL FILARMONICII” SAU SA CANTE IN BAIE

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, nu are nicio problema cu faptul ca directorul Filarmonicii “Lyra – George Cavadia”, Ionut Sandel Balaban  (foto), canta la nunti si la botezuri, ca sa-si rotunjeasca veniturile, atat timp cat acesta nu canta manele. Dupa ce in spatiul public a aparut  o inregistrare in care Balaban aparea cantand cu foc manele la un botez, Chiriac a avut o discutie cu artistul si i-a pus in vedere sa nu mai “presteze” astfel de melodii, nici macar la evenimentele din familie, asa cum era cel la care s-a facut inregistrarea respectiva. Mai exact, Balaban a declarat ca era vorba de un botez in familie, unde era invitat si unde a fost rugat sa cante manele mai spre dimineata, asa ca s-a “prostit” si el putin. Directorul Filarmonicii a mai spus ca in repertoriul sau obisnuit nu intra astfel de melodii, dar la evenimentul respectiv a facut hatarul rudelor.

In ceea ce-l priveste, Chiriac crede ca Balaban nu are dreptul moral sa cante manele, avand in vedere functia pe care o detine, asa ca i-a cerut sa se abtina de acum inainte, cand i se cer astfel de melodii la nuntile si botezurile la care se duce: “Am avut o discutie cu domnul de la Filarmonica, i-am spus ca chiar daca are dreptul moral ca dupa orele de program sa cante ce vrea el – este director, dar in orele de program -, dar tinand cont de functiile pe care le detine, ar trebui sa dam si un exemplu. Faptul ca el conduce o Filarmonica ar trebui sa cante un alt gen de muzica. Faptul ca a cantat manele pana la urma a fost decizia lui, i-am si explicat ca ar fi fost bine sa cante un alt gen de muzica, nu neaparat manele. Putea sa lase pe altcineva.

Strica si imaginea institutiei, adica a Filarmonicii, in primul rand a lui, dar si a CJ, cel care finanteaza Filarmonica.

Mi-a spus ca la evenimentele la care va participa in timpul liber nu va mai canta manele si va canta un alt gen de muzica, pentru ca pana la urma are dreptul sa castige si alti bani, din alte surse, e dreptul fiecaruia sa aiba 2-3 joburi.

Trebuie sa fim constienti, in momentul in care acceptam anumite functii nu mai suntem indreptatiti sa facem anumite actiuni ale noastre inflacarate. Prin prisma functiei pe care o detine, de director al Filarmonicii, moral, el n-ar trebui sa cante astfel de cantece, chiar si la evenimentele private. Poate canta un alt gen de muzica, nu stiu, muzica usoara, muzica clasica, asa mai departe, dar ar trebui sa se gandeasca foarte bine si daca il roaga cineva sa cante manele, ar trebui sa spuna <<Stop! Nu, eu sunt directorul Filarmonicii, am acest gen>> sau poate canta singur in baie”.

Declaratia integrala a presedintelui CJ Braila pe aceasta tema, aici: