DANAILA: ACHIZITIA TERENULUI DIN SPATELE MUZEULUI DE CATRE MUNICIPALITATE ESTE ILEGALA. VOM CONTESTA IN CONTENCIOS

Presedintele PNL Braila, consilierul judetean Alexandru Danaila, sustine ca hotararea luata ieri in plenul CLM, privind achizitionarea de catre Municipalitate a terenului din spatele Muzeului, este ilegala. Danaila a precizat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, ca liberalii nu au nimic impotriva sa se cumpere lotul amintit si ar vota si ei o astfel de tranzactie, cu conditia ca aceasta sa fie legala. Liderul liberal a explicat ca legislatia in vigoare precizeaza ca odata exprimata o optiune privind exercitarea dreptului de preemptiune, aceasta nu poate fi schimbata in cursul aceluiasi an si ca atare, atat timp cat Primaria a anuntat oficial proprietara terenului respectiv ca nu intentioneaza sa uzeze de acest drept de preemptiune, din punct de vedere legal, nu mai putea sa-si schimbe optiunea dupa cateva zile: “Noi nu am avut la mapa, ni s-a ascuns, nu ni s-a spus faptul ca inainte datei de 24.07 fusese emisa o adresa prin care se renunta la exercitarea dreptului de preemptiune. In sedinta de ieri, domnul viceprimar (Alexandru Jantea Crican – n.r.) a spus urmatoarea chestiune: in termenul legal – in 25 de zile, conform legii speciale, in 30 de zile, conform Codului Civil -, ne putem exercita dreptul de preemptiune cum vrem.

Art. 1730 din Codul Civil spune in felul urmator, la aliniatul 3: <<Titularul dreptului de preemptiune care a respins o oferta de vanzare nu-si mai poate exercita acest drept cu privire la contractul ce i-a fost propus>>.

Acest drept de preemptiune se exercita o singura data intr-un an calendaristic, dupa care terenul poate fi tranzactionat de nenumarate ori intr-un an de zile calendaristic. Daca in termenul legal nu este emisa o negatie sau nu este emisa o intentie de a exercita dreptul de preemptiune, acesta se considera refuzat si se pot incheia acte de vanzare-cumparare.

Aici este o ilegalitate. Noi am votat aceasta hotarare (hotararea de CJ dintr-o sedinta anterioara, prin care se aproba cumpararea terenului – n.r.) tocmai pentru ca am fost indusi in eroare si la momentul asta suntem pregatiti si vom ataca in contencios administrativ hotararea privind exercitarea dreptului de preemptiune asupra acestui teren. Dreptul de preemptiune poate fi exercitat o singura data, scrie clar in Dreptul Civil. Odata ce primarul, care reprezinta Primaria, a renuntat la acest drept, nu se mai poate vorbi despre exercitarea dreptului de preemptiune. Se poate discuta despre o cumparare libera a acestui teren pe piata imobiliara.

Chiar si in aceste conditii, nu suntem impotriva incheierii acestei tranzactii; doar ca fundamentele care stau la baza unei cumparari pe piata libera sunt cu totul si cu totul altele decat cele care stau la baza preemptiunii”.

Amintim ca tranzactia respectiva a fost subiectul unor vii controverse intre PSD si PNL, dupa ce liberalii au aflat ca initial, Primaria a anuntat in scris proprietara ca nu intentioneaza sa uzeze de dreptul de preemptiune, dupa care, cateva zile mai tarziu, edilii s-au razgandit si au anuntat tot in scris ca vor uza de acest drept. Aceste decizii contradictorii au fost luate in contextul in care proprietara avea deja un alt cumparator si in care acesta a achitat deja integral contravaloarea terenului – respectiv 165.000 euro.