DANAILA: BRAILENII SUNT PUSI SA PLATEASCA PANA SI PENTRU PLOILE DIN LUNILE IN CARE AU FOST PLECATI DIN TARA

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, este indignat de modul in care CUP Dunarea taxeaza brailenii pentru servicii de care acestia nu au beneficiat sau de care nici nu au nevoie si pe care nicio norma legala nu le impune. Mai exact, Danaila face referire la cazurile unor cetateni carora CUP Dunarea le-a facturat apa de ploaie din perioade in care ei nici macar n-au fost in tara – facturi la care sunt pusi sa plateasca si penalitati -, precum si la faptul ca toti brailenii sunt obligati sa plateasca pentru epurarea apei de ploaie, desi legislatia in vigoare nu cere ca aceasta sa fie epurata: “Am vazut facturi pentru apa meteo de cateva milioane de lei vechi, in anumite spete, precum intr-o locuinta in care nu a stat nimeni, pentru ca proprietarii au fost plecati din tara. Cand au venit acasa, au gasit o factura la apa meteorica de 200 de lei. Deci n-au consumat nimic, pe canal si pe apa este zero, iar la apa meteo au undeva in jur de 200 de lei, plus penalitatile, pentru ca nu au platit la timp, nefiind in tara.

Mi se pare incredibil cum in vara asta, care a fost o vara secetoasa – deci nu discutam despre o vara in care a plouat extrem de mult -, ajungi sa platesti 200 de lei; si suma asta este una care depaseste cu mult consumul anual de apa potabila al persoanelor respective, care vin acasa pe o perioada scurta de timp. Si asta este o singura factura, deci intr-un an ai mai multe facturi pentru apa meteo! Si se ajunge sa se plateasca niste sume iesite din comun pentru apa meteo. Sunt niste sume exagerate! Iar aceasta chestiune practic nu face altceva decat sa genereze un profit si un venit suplimentar pentru cei de la CUP Dunarea”.

Liberalul a mai declarat ca  brailenii sunt pusi sa plateasca apa de ploaie pentru ca aceasta este epurata, odata cu restul apei menajere care intra in reteaua de canalizare. Danaila spune insa ca niciun normativ de mediu nu impune epurarea apei de ploaie si ca aceasta poate fi colectata separat si deversata in orice albie de rau, fara sa se genereze alte cheltuieli. Asadar, spune liderul PNL, epurarea apei de ploaie este un lux pe care brailenii sunt obligati sa-l plateasca din buzunarul propriu, pentru ca autoritatile nu au fost capabile sa gaseasca o solutie tehnica pentru colectarea apei de ploaie intr-o retea separata de cea de canalizare, care duce apa la statia de epurare.

Mai mult, Alexandru Danaila a comentat ca pe buzunarul brailenilor, care sunt pusi sa plateasca si pentru epurarea apei de ploaie, precum si pentru precipitatiile inregistrate in lunile in care ei erau in strainatate, CUP Dunarea isi umple conturile, ajungand sa fie in topul celor mai profitabile firme din judet: ”Societatea CUP Dunarea n-a fost infiintata pentru a genera profit, decat intr-o anumita limita; ea a fost infiintata pentru a furniza locuitorilor municipiului Braila servicii de apa si canalizare si sa incerce intr-un fel sau altul sa tina in limite legale calitatea apei. Pentru asta a fost infiintata, nu ca sa genereze profit! Astazi, CUP Dunarea este a doua cea mai profitabila societate din judet, dupa Santierul Naval”.

In acest context, liberalul i-a cerut public primarului Marian Dragomir sa initieze un proiect de hotarare de Consiliu Local, prin care sa se aprobe separarea retelei de canalizare stradala, care preia apele menajere, de reteaua care preia apele pluviale, investitie care sa fie suportata din banii CUP Dunarea, care se pare ca prospera din punct de vedere financiar.

Declaratia integrala a presedintelui PNL Braila pe aceasta tema, aici: