DANAILA: CAND ERAM VICEPRIMAR, ASUPRA MEA S-AU FACUT PRESIUNI IN LEGATURA CU REGULAMENTUL PRIVIND INTERVENTIILE LA RETELELE DE UTILITATI

Consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL) sustine ca primarul Brailei, Marian Dragomir (PSD), isi insuseste proiectele sale din anii trecuti – care au fost respinse de PSD la vremea respectiva -, pe care le prezinta ca fiind initiative personale, ce vor rezolva in mod miraculos problemele municipiului. Mai concret, Danaila face referire la o serie de proiecte de-ale sale realizate pe vremea cand era viceprimar al municipiului, care atunci n-au fost considerate bune de catre social-democrati, dar care acum, insusite de Dragomir si eventual putin modificate, au devenit subit foarte bune pentru PSD.

Danaila a dat ca exemplu Regulamentul privind refacerea carosabilului in urma interventiilor celor de la Electrica, de la gaze sau de la CUP Dunarea, elaborat de el, impreuna cu o echipa din subordine, pe vremea cand era viceprimar. El spune ca a propus prin Regulamentul respectiv ca la finalul lucrarilor, cei care au intervenit la retelele de utilitati sa asfalteze strada cu o banda care sa acopere un metru stanga – dreapta in zona santului, astfel incat sa nu existe pericol de infiltratii; ca amenzile prevazute de CLM sa fie unele mai mari decat cele deja existente in normele legale nationale; ca atunci cand peste 40% din carosabil este deteriorat in urma lucrarilor, sa se asfalteze intreaga strada. Potrivit liberalului, PSD a intarziat cat a putut discutarea acestui Regulament, fiindca au existat foarte multe presiuni din partea unor celor care lucrau in domeniu, din cauza ca aceste prevederi le reduceau profiturile. Danaila mai spune ca PSD n-a fost de acord cu aceste propuneri, asa ca ele nu au fost aprobate.

Acum, fostul viceprimar constata cu uimire ca primarul Dragomir vine cu exact aceleasi propuneri, pe care PSD le sustine: “A spus la ultima sedinta de Consiliu ca a lansat in dezbatere publica regulamentul privind refacerea carosabilului in urma acestor interventii ale detinatorilor de retele. Vreau sa-i aduc aminte domnului primar ca in anul 2013 eu am initiat un Regulament care a fost completat si a fost aprobat in 2013. A fost modificat acest Regulament, avand in vedere modalitatea in care detinatorii de retele si cei care executau lucrarile au inteles sa nu execute in totalitate obligatiile pe care le aveau. A fost modificat in iulie 2015, moment la care au fost prevazute niste obligatii. La momentul respectiv, Regulamentul a asteptat vreo 2 luni de zile ca sa fie aprobat, pentru ca cei de la PSD nu au vrut sa le introduca pe ordinea de zi, existand presiuni foarte mari din partea societatilor care lucrau la momentul respectiv, care lucrau efectiv aceste retele. Le-a fost frica ca vor pierde din profit, le-a fost frica ca o sa trebuiasca sa asfalteze prea mult pentru municipiu. Da, pe masura ce strica, trebuie sa si asfalteze!

Si asupra mea au fost o gramada de presiuni, de la toate rudele pe care nici nu le cunosteam, prieteni si apropiati, am fost contactati de toata lumea. Va spun lucrul asta ca sa stiti. Si atunci am acuzat treaba asta, dar acum va spun deschis, pentru ca vad o ipocrizie care depaseste limitele bunului simt. Ipocrizia oricum depaseste aceste limite, dar e ceva iesit din comun, mi se pare, sa poti sa vii sa spui niste neadevaruri – ca sa nu zic ca sunt minciuni.

La momentul respectiv, cei de la PSD nu au vrut sa bage proiectul pe ordinea de zi, pentru ca lezau interesele societatilor care faceau aceste lucrari.

Acum s-a pus in dezbatere un Regulament care este practic identic cu Regulamentul din 2015, pe care l-am propus eu, doar ca distanta de la limita santului pe care il sapa acum se mareste de la jumatate de metru, la un metru. Adica eu am propus atunci sa fie acea distanta de un metru. Cei de la PSD, dupa discutii indelungi, au fost de acord sa lase la jumatate de metru. Se taie santul, s-a facut santul si cand se toarna covorul asfaltic, trebuie turnat si stanga- dreapta, pentru ca altfel vor intra infiltratii tot timpul, se va tasa diferit si se vor forma gropi in timp si se va exfolia bucata respectiva de asfalt.

Acum domnul primar a pus in dezbatere acelasi regulament, marind aceasta suprafata de asfaltare, se asfalteaza un metru stranga-dreapta. Este exact ce-am propus eu. Si cei de la PSD, repet, au fost impotriva.

Mai mult decat atat, am propus ca pe strazile care sunt afectate peste 30%, peste 40% dintr-o strada – cum s-a intamplat pe strada Unirii -, operatorii, cei care faceau lucrarile, sa fie obligati sa asfalteze toata strada, pentru ca era afectata din jumatate in jumatate de metru, din metru in metru si era practic toata strada distrusa. N-au fost de acord nici cu asta.

Acum, domnul primar vine si zice asa: care sunt strazile afectate peste 30%-40% din suprafata lor carosabila, ar trebui asfaltate total. Si sa se aplice niste amenzi pe care eu le-am propus la momentul respectiv, amenzi care au fost scoase, pentru ca nu se dorea sa se dea posibilitatea municipiului, prin institutiile din subordine, sa aplice aceste amenzi. Si au fost lasate amenzi conform Ordonantei de Guvern si conform prevederilor legilor nationale. Care erau mult mai mici.

Propune astazi domnul primar si sunt curios care va fi rezultatul dezbaterii publice”.