DANAILA: DACA NU AVEM OPERATOR UNIC DE SALUBRITATE, NU ESTE OBLIGATORIE TAXA UNICA DE SALUBRITATE! UNII BRAILENI SUNT NEDREPTATITI DE ACEST SISTEM DE TAXARE

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, sustine ca taxa de salubritate unica la nivel de municipiu s-a impus pentru ca se avea in vedere implementarea Sistemului Integrat de Management al Deseurilor (SMID), un proiect cu finantare europeana, ce viza ca activitatea amintita sa fie asigurata de un operator unic la nivel de judet, care sa lucreze la standarde moderne. In conditiile in care operatorul unic trebuia sa inceapa sa lucreze in Braila din anul 2015, iar acum ni se spune ca va mai dura cativa ani pana cand acesta va prelua acest serviciu, Danaila sustine ca nu mai este obligatorie si nici oportuna varianta taxei de salubritate unice, ci se poate reveni la vechiul sistem de plata, in baza unui contract cu operatorul de profil din fiecare zona a orasului, astfel incat brailenii sa plateasca cat gunoi produc, nu o suma fixa: “De-asta s-a impus taxa de salubrizare! Daca noi stim astazi ca o sa mai dureze 3-4 ani, ce rost are sa avem aceasta taxa de salubrizare?

Domnul primar sa ne spuna clar, si presedintele CJ: daca au de gand sa faca aceasta licitatie, daca au de gand sa lucreze in municipiu in aceleasi conditii cu cei 3 operatori sau cu unul sau cu doi – asta ramane o chestiune de vazut pe viitor -, dar daca discutam de mai multi operatori si de un serviciu in contractul pe care-l avem astazi, nu mai este necesara si obligatorie taxa de salubrizare. Si atunci fiecare va  trebui sa plateasca la nivelul gunoiului generat. Pentru ca sunt multi oameni care nu genereaza gunoi la nivelul acestei taxe, sunt nedreptatiti prin introducerea acestei taxe si pana la urma se pare ca se trage de timp si faptul ca aceasta taxa genereaza venituri mai mari decat cheltuielile inseamna un plus la bugetul local, iar aceste sume sunt in continuare o nebuloasa”.