DANAILA: PRIMARIA NU POATE CUMPARA TERENUL DIN SPATELE MUZEULUI DECAT PRIN VANZARE PE PIATA LIBERA

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, sustine ca Municipalitatea intentioneaza sa cheltuiasca 165.000 euro pentru achizitia terenului din spatele Muzeului in baza unui drept de preemptiune pe care nu-l mai are, pentru ca a refuzat  sa si-l exercite prima oara cand a fost intrebata de catre proprietara terenului. Ca atare, Danaila spune ca la ora actuala, singura modalitate legala ca Primaria sa cumpere acest teren este prin vanzare pe piata libera, ceea ce ar putea fi mai avantajos decat in baza dreptului de preemptiune, din punct de vedere al pretului.

Liberalul a explicat astazi ca potrivit legii, atunci cand se discuta despre exercitarea dreptului de preemptiune, vanzatorul cere un pret si daca gaseste pe cineva dispus sa plateasca acel pret, atunci Primaria este obligata sa achite exact suma respectiva, fara posibilitate de negociere.

In schimb, daca se discuta despre vanzare pe piata libera, spune presedintele PNL, atunci Primaria poate negocia si pretul, dar si alti termeni ai tranzactiei: “In momentul in care cumparam preemptiunea, ne asumam acceptarea unei oferte clare – pret, termen de plata, conditii; cand discutam despre cumpararea pe piata libera, inseamna o evaluare care trebuie facuta in conditiile legii, si nu asa cum a fost cea orientativa – la preemptiune nici macar nu trebuie o evaluare – , discutam de un studiu de fezabilitate, de oportunitate, pentru ce vom cumpara terenul, necesitatea cumpararii – ca Primaria are atatea terenuri si atatea imobile, nu poate sa cumpere orice teren si orice imobil ii nazareste unuia dintre edili – , care este oportunitatea si care sunt avantajele utilizarii in scopul respectiv a suprafetei de teren, pentru municipiu. Chiar daca lucrurile astea au fost atinse – o data facem camin de batrani, o data lasam spatiu verde, o data o sa facem o constructie, dar ne mai gandim, vedem ce se intampla -, daca au fost doar discutii, astea n-au valoare. Trebuie sa fie scrise, pentru ca ce e scris, e asumat.

Noi, PNL, neavand astazi o documentatie din care sa rezulte ce se vrea cu terenul, de ce se vrea achizitia terenului respectiv, am votat cu abtinere. Mai mult decat atat, autoritatile locale au fost sesizate cu privire la acest aspect. Continuarea unei actiuni, in sensul cumpararii terenului pe acest drept de preemptiune ne determina sa actionam in contencios administrativ, pentru ca am fost indusi in eroare – asta ca sa nu mai spunem ca am fost indusi in eroare cu rea vointa si am fost indusi in eroare intentionat de catre viceprimar, pentru ca atunci am discuta despre o alta latura.

La momentul zilei de astazi, suntem la vremea contestatiei cu privire la exercitarea dreptului de preemptiune la aceasta hotarare. Daca lucrurile vor continua, probabil ca vom merge si mai departe cu actiunea noastra”.