DANAILA: PRIMARUL, VICEPRIMARUL SI CONSILIERII RISCA SA RASPUNDA PENAL, DACA SE ACHITA BANII PENTRU TERENUL DIN SPATELE MUZEULUI

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, atentioneaza conducerea Primariei sa nu achite cele 165.000 de euro din banul public pentru terenul din spatele Muzeului, fiindca risca sa raspunda penal pentru aceasta decizie.  Danaila a declarat astazi ca hotararea in baza careia se va cumpara lotul respectiv este ilegala si ca la acst moment este doar o neregula administrativa, insa din momentul in care se si platesc banii, poate deveni o fapta penala.

Liberalul a mai spus ca daca Primaria nu opreste procedura de achizitie a terenului in aceasta faza inainte de a fi prea tarziu, PNL va actiona in instanta, iar primarul Marian Dragomir, viceprimarul Alexandru Jantea Crican si toti consilierii care au votat pentru achizitionarea terenului risca sa raspunda penal: „Speta, pana astazi, comporta elemente administrative, din punctul meu de vedere. Daca se va cumpara terenul si se va constata un eventual prejudiciu la un moment dat, clar ca un prejudiciu inseamna o raspundere penala.  Si nu doar pentru ordonatorul principal de credite si pentru viceprimar – ca de fapt, el a initiat toata actiunea asta -, inseamna si pentru consilierii care au votat. Asta am incercat sa atragem atentia noi. Este vorba de o posibila raspundere penala in acest caz, pentru toti cei care au participat la aceasta cumparare de teren in conditii de preemptiune.

Noi vom ataca la instanta, tocmai ca sa intelegem cu totii care este raspunsul. Nu discutam despre latura penala astazi, dar discutam in cazul in care tranzactia are loc in aceste conditii si nu prin cumparare libera.

Si noi (liberalii – n.r.) suntem de acord sa cumparam terenul, dar trebuie sa facem procedura legala, mergem la o negociere, se face o comisie de negociere, participa cine hotaraste domnul primar, nu asta este problema. Dar o evaluare pe piata libera trebuie sa aiba mai multe elemente. Evaluatorul scrie clar in evaluare ca nu a avut la dispozitie decat o schita cadastrala.

Ii solicit public primarului sa nu continue cu procedura de cumparare, pentru ca isi va face rau singur. Si domnul viceprimar sa lase orgoliile la o parte, pentru ca este tema lui asta, tot a venit si a sustinut-o pe acolo, sa n-aiba impresia ca cineva are impotriva lui ceva si sa se fereasca de o posibila raspundere penala in acest caz, pe care poate s-o atraga nu numai asupra lui, poate s-o atraga si asupra consilierilor care au votat aceasta hotarare”.