DANAILA: SA NU AJUNGEM SA BAGAM O GRAMADA DE BANI PUBLICI IN ECO SI PESTE 2-3 ANI S-O VINDEM PE NIMIC!

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, se teme ca prin masurile propuse sau deja luate la SC Eco SA – firma de salubritate la care Consiliul Local Municipal este actionar majoritar -, PSD pregateste un “tun” pentru clientii sai politici. Mai exact, Danaila se teme ca prin modificarile aduse actului constituitiv al SC Eco SA si prin investitia pe care Primaria ar urma sa o faca in dotari destinate societatii amintite, aceasta sa nu fie “pregatita” ca peste 2-3 ani, cand va castiga licitatia si va deveni operator unic de salubritate o alta firma, Eco sa nu mai aiba contracte si ca atare, sa fie vanduta pe nimic, cu tot cu dotarile moderne cumparate pe bani grei.

In ultimii ani, Eco SA a acumulat datorii foarte mari si a avut probleme financiare majore, care pareau sa conduca spre un final nu prea fericit pentru firma. Lucrurile s-ar putea schimba insa substantial, dat fiind ca primarul Marian Dragomir are de gand sa propuna CLM sa se investeasca in dotari moderne pentru Eco, astfel incat aceasta sa poata presta servicii de calitate, pana peste 2-3 ani, cand este de asteptat sa se finalizeze licitatia in urma careia se va desemna operatorul unic de salubritate la nivel de judet.

Liberalii cred insa ca este nu este deloc oportuna o investitie masiva de bani publici in Eco, atat timp cat este de presupus ca aceasta nu va putea castiga licitatia amintita si deci, in 2-3 ani va ramane fara obiectul muncii. Ca atare, presedintele Danaila suspecteaza un scenariu indelung exersat dupa ‘89, care presupune modernizarea firmei pe bani publici, aducerea ei in faliment in urma castigarii licitatiei amintite de alta societate si vanzarea Eco (cu tot cu dotarile moderne) pe mai nimic, unui actionar mai vechi sau unei persoane care a devenit actionar mai nou, in urma modificarii actului constitutiv al Eco, ce a aprobata ieri in CLM Braila: “Problema este ca acest act constitutiv este modificat in cascada. Adica societatea Eco va putea sa detina 10% din actiunile pe care le are emise, pentru o perioada de maximum 12 luni – ceea ce prevede legea si este corect. Mai departe ce face: ea practic are aceste actiuni si sunt la dispozitia Consiliului de Administratie. In termen de 12 luni trebuie sa se intample ceva cu ele, sa le distribuie; ori se micsoreaza capitalul, ori le distribuie. Si vor sa le distribuie angajatilor. E un punct de vedere. Din punctul meu de vedere, sa dai 10% angajatilor astazi mi se pare o chestiune la care ar trebui sa ne mai gandim.

In momentul in care unul dintre actionari, oricare ar fi el, un cetatean care lucreaza la Eco, vine si spune in AGA: <<Vreau sa maresc capitalul social. Eu am 2 utilaje pe care astazi societatea nu le are, utilaje de asfaltare, extindem obiectul de activitate cu activitatea de asfaltare si le bag in capitalul social. Se face o evaluare, valoreaza cat valoreaza si se mareste capitalul social. Actionarul majoritar, CLM, care astazi detine peste 90%, nu va putea sa blocheze aceasta intiativa. Despre asta este vorba! O chestiune care este ilegala, pentru ca in lege este prevazut modul in care sunt adoptate hotararile AGA: cu jumatate plus unu din voturi. E o procedura clara, prevazuta de lege, care nu poate fi incalcata”.

In plus, mai spune Danaila, daca mai multi actionari majoritari se unesc si vin impreuna cu un utilaj scump, il baga in capitalul social si devin actionari majoritari, iar CLM va ajunge actionar minoritar: “Asta este o chestiune care miroase exact a ceea ce este mediatizat la nivel national cu Teldrum: o societate infiintata de CJ Teleorman la momentul respectiv, care nu putea sa functioneze si a trebuit capitalizata, s-au bagat o gramada de bani in utilaje, vreo 10 milioane de euro, am inteles; dupa un an de zile n-au avut contracte – ca nu castigau licitatiile, chiar daca aveau tehnologie de ultima ora – si a trebuit s-o privatizeze pe 2,5 milioane. Deci eu nu vreau sa cred ca exista astfel de intentii in ceea ce priveste SC Eco.

Pentru ca Eco nu poate sa se ridice la nivelul unei societati din UE – fiindca la aceasta licitatie pentru operator unic poate veni orice operator din UE, sa ne intelegem foarte bine! Eu nu cred ca, oricati bani am baga in Eco, vom avea cunostintele necesare sa putem exploata aceasta societate la fel cum se intampla cu una privata, care are experienta de zeci de ani. Si atunci ce se intampla? Bagam astazi bani in Eco, peste un an de zile, doi, trei, trebuie sa se termine licitatia si in momentul respectiv, societatea va ramane fara obiectul de activitate; si atunci, dupa ce am bagat in ea o suma, cateva milioane, probabil ca o vom da pe nimic celor care sunt deja actionari, se va dezmembra, se va vinde pe bucati”.