DANAILA: SCOALA NU TREBUIE SA FIE O SPERIETOARE, TREBUIE SA FIE LOCUL IN CARE TE SIMTI BINE

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, declara ca daca este nevoie sa fie reanalizate si modificate criteriile impuse unitatilor de invatamant, pentru obtinerea autorizatiilor sanitare de functionare, acest lucru trebuie facut de catre guvernanti, la nivel national. Danaila admite ca unele dintre criterii sunt imposibil de respectat, in cazul unor constructii deja existente, fiindca, de exemplu, nu poti muta scoala cativa metri mai incolo, ca sa se respecte o anume distanta fata de carosabil. Liberalul sustine ca avand in vedere ca de ani de zile se discuta, la fiecare inceput de an scolar, despre aceste chestiuni, Guvernul ar trebui sa le rezolve “din acte normative”.

Danaila considera insa ca nu aceste criterii mai mult sau mai putin discutabile sunt marea problema, cand este vorba despre autorizatiile sanitare de functionare a scolilor: “Sunt scoli si sunt unitati de invatamant care astazi nu au apa calda si nu au toaleta in interiorul cladirii in care se desfasoara orele. A fost vara, a fost vacanta, e o perioada de toamna in care temperatura va fi acceptabila, dar in iarna, lucrurile devin extrem de dificile pentru copiii care invata acolo. Pana la urma, scoala nu trebuie sa fie o sperietoare, scoala trebuie sa fie locul in care sa te duci sa te simti bine, mai ales ca esti la o varsta frageda si esti, practic, in perioada de formare.

La fel ca si la alte activitati care se autorizeaza din punct de vedere sanitar, si la scoala ar trebui la fel: daca este o cladire noua, trebuie sa respecte toate normele prevazute in lege, daca este o cladire existenta si este dinainte de Revolutie, trebuie adaptate masurile in asa fel, incat sa poata functiona. Sau daca este o zona in care chiar nu se poate desfasura activitate educationala, atunci trebuie mutate clasele intr-o alta cladire”.

Intrebat cine este de vina pentru faptul ca de ani de zile, in judetul Braila ne invartim in jurul procentului de 50%, cand este vorba despre spatiile in care se desfasoara procesul de invatamant care sunt autorizate sanitar, Alexandru Danaila ne-a spus: “Lipsa de finantare. Domeniul Educatiei este unul subfinantat de multi ani de zile si mai ales din momentul in care noi tot am adus in discutie tema cresterii alocarilor din bugetul national pentru Educatie, lucrul asta a fost privit ca o tema politica. Prima oara au spus <<o sa crestem salariile>>. Foarte bine, trebuie crescute si salariile. Acum nu mai pot fi crescute nici salariile.

Infrastructura educationala sufera si am spus <<Unde sunt investitiile?>>. <<O sa fie si investitii>>. Anul asta nu s-a facut nicio investitie. Am incercat sa mai dam bani si cate un primar care a fost gospodar a mai reusit sa atraga fonduri separate, dar Guvernul, efectiv, pentru dezvoltarea retelei educationale nu a facut nimic”.