DEPUTATUL VARGA IL INTERPELEAZA PE MINISTRUL FINANTELOR, PE TEMA BLOCARII ACTIVITATII BACURILOR, LA PUNCTUL DE TRECERE CATRE IMB

Problemele aparute ieri la punctul de trecere bac catre Insula Mare a Brailei, cand in urma unui control al ANAF Constanta, a fost oprita activitatea de traversare a Dunarii intre cele doua maluri, i-au atras atentia deputatului liberal Vasile Varga. Mai exact, in urma deciziei ANAF de a opri activitatea bacurilor, zeci de persoane – printre care si copii -, precum si cateva zeci de masini au ramas blocate ore in sir pe malul dinspre oras, aflandu-se in imposibilitatea de a ajunge in Insula.

Potrivit conducerii Agricost, decizia inspectorilor ANAF a fost luata ca urmare a faptului ca acele case de marcat cu care se elibereaza bon fiscal pentru calatorii de pe bac sunt inregistrate la sediul din municipiu al firmei, nu la punctul de lucru de pe malul Dunarii.

Deputatul liberal apreciaza insa ca este vorba despre un abuz din partea unor “functionari iresponsabili”, decizie care a facut victime printre oamenii nevinovati. In acest context, Vasile Varga a formulat astazi o intrebare la adresa ministrului Finantelor, Ionut MISA, caruia ii cere sa lamureasca situatia si sa ia masurile necesare, astfel incat localnicii din Insula Mare a Brailei sa nu mai ramana izolati “din cauza unei masuri aberante a ANAF Constanta”.

“Stimate domnule ministru, ca deputat liberal care reprezinta judetul Braila, am aflat, luni, 25 septembrie a.c., cu neplacuta surprindere, de la cetatenii si agentii economici care locuiesc sau lucreaza in Insula Mare a Brailei, ca au fost in imposibilitatea de a trece cu bacul Dunarea spre domiciliu sau locul de munca. Astfel, fara nicio avertizare prealabila, punctele de trecere au fost inchise ca urmare a deciziei unui inspector de la ANAF Constanta fata de o presupusa incalcare a legislatiei din domeniul fiscal. De fapt, mai mult o procedura birocratica, fata de care s-a actionat cu exces de zel, dar cu urmari destul de grave pentru populatie: echipajele de politie, de salvare sau pompieri se aflau in imposibilitatea de a interveni in caz de urgenta; mijloacele de transport incarcate cu marfa erau blocate la cele doua puncte de trecere a Dunarii si – mai grav –  copii, bolnavi sau oameni in varsta, pusi in fata unei situatii fara solutie imediata.

Stimate domnule ministru, avand in vedere cele mentionate, va rog respectuos sa imi comunicati daca angajatii ANAF Constanta au respectat procedurile si legislatia in vigoare si care sunt masurile pe care le veti intreprinde pentru ca, pe viitor, o asemenea situatie sa nu se mai intample in astfel de activitati in care siguranta cetatenilor si a marfurilor este pusa in pericol”, se arata in documentul semnat de deputatul Varga.