DIRECTORUL FILARMONICII “LYRA”, DESPRE “RECITALUL” DE MANELE: M-AM PROSTIT SI EU PUTIN, IAR MUZICAL MI-A IESIT, PENTRU CA SUNT PROFESIONIST

Directorul Filarmonicii “Lyra-George Cavadia” Braila, Ionut Sandel Balaban, admite ca in afara de activitatea sa la institutia amintita, canta in calitate de solist vocal, alaturi de formatia sa, la diverse evenimente precum nunti si botezuri. El spune insa ca manelele nu intra in repertoriul sau, ci este profilat pe muzica populara si muzica usoara romaneasca si internationala.

In ceea ce priveste filmarea cu botezul de la Sf. Gheorghe in care apare cantand manele, Ionut Sandel Balaban ne-a explicat ca era botezul nepotului sau si ca a fost rugat de invitati sa cante manele, fiindca nu se mai cantase asa ceva pana atunci, asa ca “s-a prostit si el putin”: “Nu neg faptul ca am o activitate separata de cea pe care o desfasor la institutie (Filarmonica “Lyra-George Cavadia” – n.r), ceea ce implica activitate la evenimente, asta insemnand o formatie in care activez ca solist vocal – si ma si ocup personal de chestia asta, sunt autorizat, cu tot ce trebuie.

Ce vreau sa punctez este faptul ca nu cant manele. Daca acel videoclip a aparut pe net, a aparut pentru ca a fost de fapt botezul nepotului meu, la care am fost si invitat, iar la cererea rudelor, a invitatilor, am facut un astfel de program dimineata, pentru ca nu se cantase deloc si nu cantam asa ceva, deci nici macar nu face parte din repertoriul pe care-l abordez eu. Daca va uitati pe pagina formatiei mele, gasiti acolo filmari cu muzica usoara, cu muzica populara, deci nicidecum manele”.

Intrebat cum de stia versurile manelelor pe care le-a cantat – si care se pot asculta pe filmarea care dureaza mai mult de 10 minute -, daca acest gen muzical nu intra in repertoriul sau obisnuit, Balaban ne-a raspuns: “Acum ce sa va spun… daca… Haideti sa acultati si dvs piesele, sa vedeti ca de fapt era o singura strofa din toata piesa, la una din piese… Deci nu sustin ca stiu toate piesele respective… M-am prostit si eu efectiv putin, iar muzical mi-a iesit, pentru ca sunt profesionist, din punctul asta  de vedere; dar asta nu inseamna ca abordez asa ceva. Imi pare rau ca s-a ajuns la astfel de discutii, pe tema unei institutii pe care sper ca o onorez in continuare si ca am facut ceva pentru acesta institutie”.