IONITA: ESTE UN LUCRU IMPORTANT CA SCOLILE SA AIBA AUTORIZATIE ISU

Deputata PNL de Braila Antoneta Ionita considera ca ar trebui verificate cu mai mare flexibilitate si, la nevoie, modificate unele dintre criteriile impuse unitatilor de invatamant, pentru obtinerea autorizatiilor sanitare de functionare.

Daca in cazul autorizatiilor ISU, care se refera la indeplinirea unor norme privind prevenirea incendiilor, liberala sustine ca aceste criterii trebuie riguros respectate, in cazul celor ce tin de autorizatiile sanitare, Ionita apreciaza ca este de dorit ca analiza sa fie facuta cu realism, iar criteriile sa fie “adaptate la nevoile si situatiile existente”.

Spre exemplu, un astfel de criteriu este cel care impune ca imobilul in care functioneaza scoala sa fie situat la o anumita distanta fata de carosabil. Aceasta regula poate fi impusa fara probleme cand este vorba despre o scoala noua, care se construieste de la zero, insa cand este vorba despre unitatile de invatamant deja existente, este imposibil sa muti cladirea cu cativa metri mai incolo, spune deputata: “Din punctul meu de vedere, daca scoala asa a fost construita, nu ai ce sa-i faci; dar vorbim de igienizarea spatiilor, vorbim de pereti, ca ati vazut tavane care s-au daramat in scoli… Sunt scoli in care nu s-a mai investit de foarte mult timp. Vorbim de tot ce inseamna curatenie, igienizare.

Sa existe autorizatie ISU este un lucru important, daca se intampla un incendiu, daca se intampla un cutremur, automat ca trebuie sa existe iesiri suficiente in acele scoli”.