ROTARU: E DISCUTABILA SOLUTIA SCHIMBARII LEGII, PE TEMA CONTORIZARII SI FACTURARII INDIVIDUALE A CONSUMULUI DE APA POTABILA

Senatorul brailean Ion Rotaru (PSD) nu este deloc sigur ca Parlamentul ar avea succes in a aproba o lege care sa prevada ca asociatiile de proprietari pot decide sa treaca la contorizarea si facturarea individuala cu 50%+1 din voturi, si nu cu 100% din voturi, asa cum este in prezent.

Rotaru a declarat astazi ca personal, nu ar avea nicio problema sa promoveze in Parlament o astfel de initiativa legislativa, insa are dubii ca daca actul normativ respectiv va fi aprobat, nu vor exista contestatii la Curtea Constitutionala. Nu de alta, spune Rotaru, dar ca sa se treaca la facturarea individuala, trebuie facuta o noua retea de alimentare cu apa, iar asta presupune sa intri si in apartamentele locatarilor, care sunt proprietate privata. In acest context, senatorul nu este convins ca poate cineva sa oblige un proprietar care nu este de acord cu acest nou sistem, sa dea drumul muncitorilor in apartamentul lui, ca sa faca lucrarile necesare: “Este limpede faptul ca la situatia pe care o avem astazi, se impune o asemenea masura, avand in vedere restantele foarte mari ale unora.

Cert e ca e o situatie reala, ea trebuie gestionata ca atare si trebuie gasite solutii. Una dintre solutii este aceasta, de contorizare individuala. Sigur, noi am avut o discutie, o s-o reluam sa vedem care ar fi formula care sa functioneze din aceasta perspectiva, dar va fi foarte important daca cineva va ataca la Curtea Constitutionala pe neconstitutionalitate o asemenea decizie a Parlamentului, pentru ca, intr-adevar, vorbim de proprietate, vorbim de drepturile pe care le are proprietarul si este foarte complicat de a ajunge la o solutie care sa nu incalce dreptul de proprietate, dar care sa rezolve si problema.

Vom relua aceasta discutie. Mi-e greu sa dau un verdict astazi si sa spun ca este o solutie care va functiona, dar o putem promova. Din punct de vedere al finalitatii si al succesului pe care il dorim, este discutabil si nu pot eu sa exprim astazi un punct de vedere, dar ca apreciere, va fi destul de dificil de realizat”.

Amintim ca primarul Brailei, Marian Dragomir (PSD), declara ca in opinia sa, solutia pentru rezolvarea problemelor familiilor care-si platesc la timp facuturile, dar care raman fara apa din cauza vecinilor rau-platnici, este contorizarea individuala, iar pentru ca aceasta sa poata fi facuta si la modul practic, nu doar teoretic, trebuie schimbata legea, astfel incat decizia de trecere la noul sistem de plata sa se poata lua cu 50%+1 din voturi.