S-A DESCHIS NOUL AN SCOLAR SI LA CENTRUL DE DETENTIE BRAILA-TICHILESTI

Astazi a avut loc festivitatea de deschidere a noului an scolar si la Centrul de Detentie Braila – Tichilesti. Ceremonia a debutat prin oficierea unei slujbe religioase, dupa care directorul unitatii, cmr. sef Nicusor Sterian, a prezentat mesajul transmis de directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, iar directorul Scolii Gimnaziale Speciale Tichilesti, Cristina Moraru, a prezentat cadrele didactice care vor asigura instruirea scolara a detinutilor.

In anul scolar 2017-2018, la Scoala Gimnaziala Speciala Tichilesti au fost organizate 4 clase invatamant primar, cu 48 elevi si 6 clase invatamant gimnazial, cu 52 elevi. Cei 13 profesori ai scolii, angajati ai Inspectoratului Scolar Judetean, vor defasura activitatea scolara in 10 sali de clasa, 2 cabinete, o sala de sport si un atelier mecanic.

Tot in cadrul Centrului de Detentie, in baza protocolului incheiat cu Liceul Colegiul Tehnologic „Panait Istrati” Braila, vor fi organizate cursuri liceale – invatamant frecventa redusa, clasele IX-XIII, la care vor participa 52 persoane internate in Centru.

„Educatia persoanelor private de libertate in penitenciar este oportuna, avand in vedere faptul ca o pondere importanta din populatia carcerala este reprezentata de persoane cu un nivel de educatie scazut sau chiar inexistent.  Alaturi de activitatile de educatie si asistenta psihosociala, cursurile de calificare/recalificare profesionala, instruirea scolara contribuie la dezvoltarea profesionala a persoanelor private de libertate, creand premisele reintegrarii sociale a acestora. Prin aceasta actiune dorim evidentierea scopului prioritar al institutiei penitenciare, care, pe langa rolul punitiv, de executare a unor pedepse privative de libertate, are si rolul de asistare a persoanelor internate, in vederea reintegrarii lor sociale, prevenirii savarsirii de noi infractiuni si de reducere a recidivei”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii.