SARBU: MODIFICARILE ADUSE ACTULUI CONSTITUTIV AL ECO SA, IN SEDINTA CLM DE IERI, SUNT SUPECTE

Dupa ce ani la rand firma de salubritate SC Eco SA, la care CLM Braila este actionar majoritar, n-a interesat pe nimeni, dat fiind ca se zbatea din punct de vedere financiar, incercand sa supravietuiasca, mai nou, aceasta devine un punct de interes, dupa ce primarul Marian Dragomir a declarat ca Eco ar putea beneficia de investitii substantiale din banul public, pentru dotari moderne. In acest context, in care Eco poate deveni peste noapte o firma foarte interesanta, liberalii au suspiciuni in privinta hotararii aprobate ieri in plenul CLM, de modificare a actului constitutiv al societatii.

Vicepresedintele organizatiei municipale PNL Braila, Constantin Sarbu, sustine ca aceste modificari ii pun “serioase semne de intrebare”. Mai exact,  ceea ce i se pare “suspect” liberalului este ca la scurt timp dupa anuntul primarului, se aproba in CLM un demers in urma caruia angajatii pot obtine actiuni ale firmei si ca in plus, orice actionar poate veni cu aport in natura pentru majorarea capitalului firmei, iar ceilalti actionari nu au dreptul sa se opuna. Altfel, spune Sarbu, daca unul dintre actionarii minoritari aduce doua-trei utilaje evaluate la o anumita suma de bani, el devine actionar majoritar peste noapte, in dauna CLM, iar Consiliul Local nu poate face nimic ca sa previna o asemenea situatie: “In primul rand, este vorba despre modificarea statutului societatii; in principal, prin aceasta Hotarare de CLM, cei care fac parte din AGA pot convoca Consiliul de Administratie si pot modifica statutul societatii in felul urmator: primul punct – societatea poate rascumpara actiuni in nume propriu. Potrivit Legii 31 se poate, nu este niciun impediment. Motivarea care se face la aceasta rascumparare este pentru a fi redistribuite angajatilor care au merite, pe baza unor criterii stabilite de CA sau de directorul general, sa recompenseze propriii salariati cu actiuni la societatea la care lucreaza. Este o chestie normala, fireasca, se intampla in multe societati.

Obiectiunea apare in momentul cand se modifica la alt articol si apare urmatorul lucru: orice actionar – deci inclusiv cei care au fost improprietariti acum, prin cedarea actiunilor – poate cere marirea capitalului social prin aport in natura, iar ceilalti actionari nu au dreptul sa se opuna. Deci prin vot nu au dreptul sa spuna nu. De aici trebuie sa intelegem ce? Sa intelegem ca cineva este interesat sa vina cu un aport in natura, sa mareasca capitalul social, in asa fel, incat CLM sa nu mai fie majoritar in aceasta societate? Nici nu poti ingradi un drept al actionarilor in care cineva sa se poata opune unei majorari de capital. Nu stiu unde au gasit aceasta formulare, nu stiu cine i-a sfatuit; eu zic ca nu este legala. Am vrea mai multa transparenta si am vrea o justificare: care este scopul acestei modificari a actului constitutiv?”.

Declaratia integrala a liberalului pe aceasta tema, aici: