VARGA: APROAPE 180.000 DE ELEVI DIN CLASA A V-A INCEP ANUL SCOLAR FARA MANUALELE ESENTIALE PE BANCI

Deputatul brailean Vasile Varga (PNL) declara ca noul an scolar incepe “parca mai trist si fara speranta ca niciodata”.  Intr-un comentariu postat astazi pe o retea de socializare, Varga aminteste despre lipsa manualelor, despre nerespectarea promisiunilor legate de majorarea salariilor cadrelor didactice, despre lipsa autorizatiilor de functionare  in cazul multor scoli, precum si despre „executiile politice” inregistrate in randul inspectorilor scolari generali din mai multe judete, printre care si Braila: <<Astazi incepe un nou an scolar. Am tot incercat, in ultimii ani, sa privesc cu optimism modul in care vor decurge lucrurile si am sperat ca in final, sistemul educational va fi asezat pe baze cu adevarat solide. Din pacate, anul scolar 2017-2018 incepe dezastruos, parca mai trist si fara speranta ca niciodata.
Anul trecut, intr-o declaratie de presa, spuneam ca “Educatia se afla intr-un moment in care este nevoie rapid de interventie, de fapte si actiune care sa aduca o schimbare de calitate si viziune, solicitata in mod insistent de specialistii din sistem, de profesori, dar si de catre elevi si parinti”.
Aproape 180.000 de elevi din clasa a V-a incep anul scolar 2017-2018 fara manualele esentiale pe banci. Motivul? Foarte simplu: licitatii intarziate. Pentru a plusa la capitotul ridicol, Guvernul PSD vine si cu ideea inovatoare de a risipi banii pe manualul de sport, unul pe care toti specialistii din domeniu l-au catalogat ca fiind inutil.
La randul lor, dascalii revin la catedra cu acelasi sentiment de frustrare, generat de minciuna PSD ca li se vor majora salariile. In plus, cei mai multi s-au lamurit si ca nu li se vor restitui sumele restante cuvenite in urma unor decizii judecatoresti sau a recuperarii sporului de doctorat.
Problema autorizatiilor scolilor nu este una care a aparut peste noapte si nu a putut fi rezolvata. Guvernantii nu au fost interesati insa de acest aspect, mult mai importanta fiind politizarea sistemului. Recentele “executii” prin fax ale unor inspectori scolari generali, schimbati politic si fara un temei legal (desi aveau un contract de management pe patru ani), ne fac sa credem ca, in curand, si portarul de la scoli va avea nevoie de carnet de partid.
In ciuda acestor neajunsuri, ca intotdeauna, parinti, elevi si dascali pasesc in anul scolar 2017-2018 cu speranta si dorinta de mai bine ce caracterizeaza orice nou inceput.
Le doresc tuturor succes si ganduri implinite!>>.