VARGA: NOUL AN SCOLAR, ASEMENI ZAPEZILOR, GASESTE INTOTDEAUNA AUTORITATILE NEPREGATITE SI DEPASITE DE SITUATIE

Deputatul brailean Vasile Varga (PNL) este de parere ca prin “dispretul” manifestat de PSD fata de invatamant, acest partid “condamna generatiile viitoare”.

Intr-un comunicat dat publicitatii astazi, in prima zi de scoala, Varga sustine ca “mai bine de jumatate dintre elevii braileni vor invata in imobile improprii” si face un inventar al problemelor din educatie, la inceput de an scolar: “Lipsa manualelor, conditii de studii improprii, programe supra-incarcate, un sistem de invatamant care continua sa se bazeze pe memorarea informatiilor, nu pe creativitate si puterea de analiza, un cadru legislativ greoi si depasit. Acestea sunt realitatile sub care debuteaza noul an scolar 2017-2018, un an scolar care, asemenea zapezilor de iarna, gaseste mereu autoritatile nepregatite, depasite de situatie, incapabile sa asigure un cadru optim pentru desfasurarea celui mai important domeniu de activitate al unui popor, care este educatia.

Mai bine de jumatate dintre elevii braileni vor invata in imobile improprii, in care nu sunt asigurate minime conditii. Este suficient sa ne gandim ca aproape jumatate dintre cele peste 290 de scoli din judetul Braila nu au autorizatie sanitara de functionare. Exista, din pacate, multi elevi braileni fara manuale. Avem manuale de educatie fizica, dar lipsesc cartile de limba romana sau de matematica. Guvernul PSD a promis ca acest lucru nu se va mai intampla, dar lipsa de responsabilitate a actualilor guvernanti merge pana la a discuta despre practici pe care le credeam uitate: reintroducerea manualului unic sau recentralizarea deciziei la minister, acolo unde hotararile sunt prea adesea luate fara cunoasterea realitatilor din teritoriu.  Mult prea preocupat de politizarea invatamantului, guvernul PSD a uitat de manuale, de investitii, de rezolvarea problemelor reale care exista in educatie.

Un studiu al Uniunii Europene, realizat recent, a tras un semnal de alarma ingrijorator: peste 40% dintre elevii cu varste cuprinse intre 15 si 16 ani sunt analfabeti functionali. Citesc un text si nu il inteleg. Asta produce, in 2017, scoala romaneasca: procente insemnate de analfabeti functionali, pe fondul vesnicelor reforme clamate, dar care nu au loc niciodata pe fond, ci doar de forma. Desele schimbari din invatamant, practicate de mai toate guvernele, se dovedesc, dupa 27 de ani de la Revolutie, incoerente si cu efecte dezastruoase.

Invatamantul romanesc, educatia trebuie sa devina o prioritate nationala. Romania are nevoie de un invatamant modern, adaptat cerintelor europene, de o reforma gandita si aplicata pe termen lung si care sa nu se mai supuna gandirii vremelnice a unui ministru sau altul. Scoala romaneasca are nevoie de stabilitate, de predictibilitate, iar copiii, tinerii trebuie sa-si poata gandi traseul educational. Trebuie sa stabilim clar ce fel de oameni creste scoala romaneasca si cat de multa nevoie avem de o Lege a Educatiei coerenta, clara, bine articulata.

Cu tristetea ca si in acest an, inceputul scolii arata problemele grave din sistem, le urez tuturor elevilor sa revina in banci cu bucurie, plini de curiozitatea de a invata lucruri noi, iar dascalilor si parintilor, satisfactii si puterea de a-i sustine pe cei mici”.