BOTEA: PRINCIPALELE SURSE DE POLUARE SONORA DIN BRAILA SUNT TRAMVAIUL, CAINII SI TRAFICUL GREU DE PE CALEA GALATI

Consilierul municipal Bogdan Botea (PND) a cerut astazi in plenul CLM Braila ca Primaria sa acceseze fonduri europene pentru modernizarea transportului electric din oras – in speta, a liniilor de tramvai. Botea a declarat ca unele dintre tramvaiele care circula in Braila sunt din 1965 si ca e discutabil daca este sigur sa lasi in functiune  asemenea garnituri.

Consilierul municipal a facut aceste comentarii in contextul in care se discuta despre nivelul de zgomot din oras, in opinia  acestuia, tramvaiele fiind o sursa majora de poluare fonica: “Principala sursa de poluare din acest oras o reprezinta tramvaiul, cainii si traficul greu de pe Calea Galati, pentru care ar trebui ca pana la sfarsitul acestui an sa luam o hotarare, pentru ca masurile efective sa poata fi realizate pana la sfarsitul acestui mandat.

In aceasta materie, sa stiti ca nu mai e nimic de inventat, nu trebuie decat sa-i copiem pe altii. Dupa cum stiti sigur, colegul dvs Emil Boc a solicitat o finantare – pe care a si obtinut-o – pentru reabilitarea tramvaiului, de circa  40 milioane euro, prin Programul Operational Regional – Axa 1 si cred ca putem face si noi acest lucru. Noi propunem acest amendament: Primaria sa initieze o cerere de fonduri europene pe POR pentru reabilitarea tramvaiului, a caii de rulare si pentru realizarea unei centuri ocolitoare pentru traficul greu din oras, care este o problema – e adevarat, mai veche, nu din mandatul dvs, dar ea trebuie rezolvata cumva, trebuie pornit de undeva, ca nu se intampla nimic.

Nu stiu daca s-a facut asa ceva, daca este in lucru asa ceva, dar ar trebui sa fie, trebuia sa fie de mult timp aceasta solicitare de fonduri. Problema tramvaiului este atat de acuta, incat dvs stiti foarte bine, sunt convins ca ati circulat cu tramvaiul, sunt tramvaie din 1965, nu stiu daca mai este sigur sa circuli cu asemenea tramvaie”.

Primarul Dragomir l-a informat pe Botea ca exista deja astfel de proiecte, in baza carora Municipalitatea intentioneaza sa acceseze fonduri europene.