CONCURS DE ISTORIE LOCALA CU TEMA “ORASUL MEU, FAMILIA MEA”

Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” organizeaza si in acest an concursul de istorie locala cu tema “Orasul meu, Familia mea, adresat elevilor braileni de gimnaziu si liceu. Proiectul isi propune valorificarea patrimoniului documentar si imagistic, precum si educarea tinerilor in spiritul respectului fata de trecutul si prezentul comunitatii, fata de valorile si traditiile locale.  De asemenea, se urmareste recuperarea unor elemente valoroase ale patrimoniului cultural local, reprezentate de fotografia etnografica de familie, insotita, adesea, de documente scrise.

Concursul, aflat la a V-a editie, contine doua sectiuni: “Istorie locala” si “Genealogii”. Regulamentul concursului prevede, la sectiunea “Istorie locala”, realizarea unui colaj de fotografii de familie mai vechi de 20 de ani, din  colectiile personale sau ale familiei; se admit reproduceri de fotografii cu caracter istoric sau etnografic (viata de familie, evenimente, costum popular, obiceiuri traditionale, ocupatii, arhitectura traditionala, industrie casnica, armata, etc) din orasul sau judetul Braila.

Fiecare colaj fotografic va fi insotit de urmatoarele date: nume si prenume participant, adresa, nr. telefon, mail, scoala, clasa, subiectul propus, localitatea de provenienta, datarea imaginilor si povestea colajului cu o scurta descriere a imaginilor (identificarea personajelor, obiectelor, o scurta descriere a evenimentului fotografiat, provenienta  si istoricul fotografiilor, ce semnificatii au fotografiile pentru familie, etc.). Colajul va fi realizat pe carton format A2 (420-594 mm), va contine fotografiile selectate de participant si central, o scurta povestire despre ceea ce reprezinta aceste imagini. Pot participa individual cat mai multi elevi, scopul actiunii fiind conservarea si salvarea prin document foto a elementelor de cultura locala, insa jurizarea se va face respectand urmatoarele categorii de participanti: gimnaziu si liceu.

Pentru sectiunea “Genealogii”, elevii pot realiza arborele genealogic al propriei familii pe cel putin patru generatii, care sa contina urmatoarele elemente: nume si prenume, fotografii si localitatea de resedinta, anii de viata, profesia, o trasatura de caracter marcanta. Arborele genealogic se poate reprezenta in diferite variatiuni – de exemplu, sa fie incluse numai persoanele cu acelasi nume, reprezentarea se poate face doar schematic sau se poate decora cu diferite desene. Poate fi realizat in format electronic sau tiparit.

Participantii la concurs vor avea posibilitatea sa doneze fotografiile vechi pentru arhiva bibliotecii, cu acordul scris al proprietarilor acestora.

Selectia lucrarilor care vor fi premiate va fi facuta de un juriu format din specialisti in istoria artei, fotografi si profesori. Selectia castigatorilor in cadrul concursului “Orasul meu, Familia mea” este realizata pe baza regulamentului de concurs, prezentat participantilor luandu-se in considerare vechimea, valoarea etnografica si istorica, valoarea memoriala a fotografiilor, alte inscrisuri despre subiectul imaginii sau despre atelierul fotografic sau fotograf, datarea imaginilor, calitatea acestora, precum si numarul fotografiilor inscrise in concurs. Un criteriu important este si completarea cu date referitoare la poze, date privind identificarea personajelor, obiectelor, o scurta descriere a evenimentului fotografiat, provenienta fotografiei, istoricul fotografiei, ce semnificatie are fotografia pentru familie, unde se pastreaza fotografia.

Perioada de primire a lucrarilor:  28 septembrie – 25 octombrie 2017, la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati”, de luni pana vineri, in intervalul orar 8:00-18:00, la Biroul Colectii Speciale. Persoana de contact pentru inscrieri si detalii despre proiect: VOLCU ION, e-mail  ionvolku@yahoo.com sau 0239 619590 / 141.

Premiile ce vor fi acordate participantilor sunt urmatoarele:

* Legitimatie de intrare gratuita la biblioteca.

* Diplome de participare pentru elevii si profesorii coordonatori.

* Premiul I – Stickuri de memorie

* Premiul II – Card de memorie

* Premiul III – Carti din partea Bibliotecii Judetene “Panait Istrati” Braila.

Lucrarile vor fi expuse in holul Bibliotecii, iar vernisajul si festivitatea de premiere vor avea loc pe 1 noiembrie 2017, ora 15:00.