DANAILA: CLM BUZAU A VOTAT PENTRU RENUNTAREA LA TAXA PE APA DE PLOAIE DE LUNA TRECUTA. DECI SE POATE!

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, a aflat informatii interesante in aceste ultime zile, cat a umblat pe teren, pentru a discuta cu cetatenii si a strange semnaturi pentru cele doua petitii pe care le-au initiat liberalii, prin care se cere autoritatilor locale eliminarea taxei pe apa de ploaie si reducerea taxei de la salubritate de la 11 lei/persoana/luna, la 6 lei/persoana/luna.

Mai exact, un cetatean informat i-a sugerat lui Danaila sa afle si apoi sa compare cantitatea de apa facturata de CUP Dunarea ca ajungand la canalizare – si implicit, in Statia de epurare -, cu cantitatea de apa care este epurata propriu-zis. Nu de alta, dar dupa cum a lasat sa se inteleaga cetateanul respectiv, intre cantitatea de apa care este platita de cetateni care ajungand, chipurile, in reteaua de canalizare a orasului, si cantitatea de apa care este epurata propriu-zis exista o diferenta semnificativa. Cu alte cuvinte, CUP ar factura lunar cantitati importante de apa care, de fapt, nu exista si ca atare, nu sunt epurate, dar pe care brailenii le platesc din buzunarul propriu: “Noi platim aceasta taxa meteo, dar cineva stie care este cantitatea de apa epurata cu adevarat prin Statia de epurare a municipiului Braila?

Pentru ca daca am aduna toata cantitatea de apa menajera rezulta o cantitate. Aceasta cantitate de apa cei de la CUP Dunarea ne spun ca se completeaza cu apa meteorica. O persoana care lucreaza la CUP Dunarea ne-a spus pe strada ca adunand apa menajera facturata de CUP Dunarea cu apa meteorica facturata, cantitatea rezultata depaseste cu cel putin 30% cantitatea de apa epurata prin Statia de epurare. Deci o suma pe care CUP Dunarea o incaseaza si pentru care nu are cheltuieli.

Saptamana asta consilierii nostri vor cere lamuriri de la CUP Dunarea, cu privire la cantitatea de apa epurata. Pentru ca daca ei ne factureaza noua apa de ploaie si menajera 10 metri cubi, sa spunem, ca sa dau un exemplu, iar prin Statia de epurare trec doar 8 metri cubi, in momentul respectiv, ei incaseaza niste venituri pe care nu aveau dreptul sa le incaseze. Iar sumele acestea vor trebui determinate si restituite populatiei. Pentru ca in urma oricarui control de la Curtea de Conturi, orice institutie de stat sau cu capital de stat care incaseaza sume de bani ilegal este obligata sa le returneze celor de la care le-au incasat”.

In orice caz, liberalii au depus astazi la CLM si CJ Braila cate un proiect de hotarare cu privire la mandatarea primarului – care este presedintele Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Dunarea -, respectiv a presedintelui CJ Braila, care este membru in AGA la ADI Dunarea, pentru a propune eliminarea taxei pe apa de ploaie, prin reducerea la zero a coeficientului pe baza caruia se calculeaza valoarea acestei taxe. Acest coeficient, in opinia liberalilor, ar trebui sa fie zero atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice, atat pentru suprafetele construite, cat si pentru cele neconstruite: “Practic, este o masura temporara, pana cand parlamentarii nostri vor reusi sa stranga semnaturile si va intra in dezbaterea Parlamentului legea care va elimina total aceasta apa meteorica din orice formula. Pentru ca astazi este aceasta taxa prevazuta in lege, noi putem sa-i dam un coeficient zero. S-a intamplat lucrul asta la Buzau. Cei de la Buzau deja au facut chestiunea asta de luna trecuta, la ei se aplica, deci este posibil”.

Declaratia integrala a presedintelui PNL Braila pe aceasta tema, aici: